Kiderült, miért mondott le az ukrán jegybank elnöke

jakiv szmolij

Újabb részletek láttak nyilvánosságot Jakiv Szmolij ukrán jegybankelnök lemondása kapcsán.

A nemzeti bank elnöke egyik nyilatkozatában tiltakozásnak nevezte saját lemondását. Szerinte rendszeres politikai nyomás nehezedett rá, hogy gazdaságilag megalapozatlan döntéseket hozzon. Elmondása szerint a politikusok nyomást gyakoroltak rá, hogy a jegybank kamatot csökkentsen, értékelje le a valutát és engedje el az inflációt, miközben a bank ellen informális támadásokat intéztek.

Szmolij múlt heti lemondása felkavarta a piacot és megkérdőjelezte az ország elkötelezettségét a reformok mellett. A helyét ideiglenesen Katerina Rozskova alelnök vette át, aki újságíróknak rögtön elmondta: a jegybanki függetlenség fenntartása vörös vonalnak számít.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy Szmolij korábban úgy nyilatkozott: szeretne a jegybank élén maradni mandátuma lejártáig, 2025-ig. Szmolij 2018 márciusa óta töltötte be a jegybankelnöki tisztet, előtte helyettes vezető volt a nemzeti banknál. A hírportál emlékeztetett arra, hogy a parlament pénzügyi bizottsága nemrég megszavazott és a parlament elé terjesztett elfogadásra egy határozati javaslatot, amelyben a képviselők bírálták a jegybank tevékenységét. Ebben egyebek mellett úgy értékelték, hogy a jegybank szigorú monetáris politikája akadályozza a gazdaság fejlődését és az ország hitelfelvevő képességét is. Ezt ugyanakkor a G7 országok nagykövetei visszautasították, rámutatva arra, hogy a jegybank függetlenségének aláásása az, ami veszélyezteti Ukrajna nemzetközi támogatását.

Elődje, a botrányairól is elhíresült Valerija Hontareva még 2017 májusában lemondott, addig is már Szmolij vezette ideiglenes elnökként a jegybankot. Hontareva azzal indokolta lemondását, hogy a nemzeti bank élén eltöltött csaknem három év alatt nem tudta az ukrán bankrendszer reformját végrehajtani.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) sajtószolgálata azt közölte, hogy az IMF nagyra értékeli az Ukrán Nemzeti Bank Szmolij vezetése alatt elért eredményeit. Reményét fejezte ki továbbá, hogy Szmolij utódja úgyszintén biztosítani fogja a jegybank függetlenségét.

Mint arról a KISZó portálján olvashattak, Ukrajna valósággal fuldoklik az adósságokban.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó