Gulyás Gergely: Ukrajna vörös ország

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezekben a percekben jelentette be a járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott kormányzati döntéseket. A kormány által elfogadott kormányrendelet szerint három kategóriába sorolják az államokat a fertőzöttség mértéke szerint: vörös, sárga és zöld kategóriába.

Az országok listáját újra és újra felül fogja vizsgálni, jelenleg a következő besorolás érvényes:

sárga: Bulgária, Románia, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA
vörös: UKRAJNA, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró

Magyar állampolgár esetén zöld jelzésnél bárki, bármilyen kontroll nélkül beléphet. Ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból lép be, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár beigazolódik a fertőzés, akár nem karanténba kell vonulnia. A sárga ország esetén az első negatív teszt után szabadulhat a karanténból, de csinálnak egy második tesztet is. Vörös esetén két negatív teszt kell.

A magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik, az, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve, aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja. A rendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

A sárga országokból érkező, nem magyar állampolgároknak akkor is 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk, ha a határon elvégzett vizsgálat során nem merül fel a fertőzés gyanúja. Ha felmerül, nem léphetnek be Magyarország területére.

A külföldi állampolgárok nem léphetik át a határt, ha vörös jelzéssel ellátott országból érkeznek.

Ha a külföldi állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, akkor nem szükséges a járványügyi megfigyelés.

A kormány augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségeit, ezt követően mindenkinek magának kell vállalnia.

A tranziforgalomra és az árukereskedelemre nem vonatkoznak az új szabályok. A szabályok július 15-én szerdán 0 órakor fognak érvénybe lépni.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió reggeli műsorában beszélt arról, kell új korlátozásra számítani, csak még nem tudni, melyek lesznek ezek. Elmondta, az új koronavírusos eseteknek jellemzően van külföldi kötődése, ezért most a vírus behurcolása jelenti az igazi veszélyt.

 

Forrás:
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó