Határhelyzet: Kárpátalja zöldre válthat?

A Magyar Közlönyben megjelent a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet módosítása. Ennek alapján előfordulhat, hogy egyes országok bizonyos térségeit járványügyi szempontból eltérően sorolja be az országos tisztifőorvos, mint az ország egészét – írja az Origo.

A vonatkozó rendelet a következő kiegészítést kapja:

“Ha egy ország sárga vagy piros jelzéssel került besorolásra, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az országos tisztifőorvos a (2) bekezdés szerinti határozatában e közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be.”

Ez tehát azt jelenti, hogy ha az aktuális járványügyi adatok ezt megalapozzák, az országos tisztifőorvos a jelenleg érvényben lévő besorolási rendszer legenyhébb, “zöld” fokozatára teheti egy-egy ország adott közigazgatási egységét.

Ez leegyszerűsítve azt jelentheti, hogy Kárpátalja – amennyiben külön régióként kezelhetik – a regisztrált koronavírus-fertőzöttek számától függően átkerülhet a sárga, vagy akár a zöld sávba is.

Ennek pedig jelentősége lehet a Magyarországra történő beutazások tekintetében.

A rendeletmódosításból ugyanis egyértelművé válik, hogy az a beutazó, aki zöld besorolású közigazgatási területről lép be Magyarországra, akkor is mentesül a rendeletben előírt egészségügyi vizsgálat alól, ha egyébként az ország egésze, ahonnan beutazott, sárga vagy piros besorolású.

Ahogy arról korábban beszámoltunk szerda hajnalban lépett életbe az a vasárnap bejelentett szabály, mely három kategóriába sorolja az országokat:

  • A zöld jelzéssel ellátott országokból továbbra is szabadon lehet utazni Magyarországra.
  • Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. A sárga jelzésű országok esetében egy, míg a pirosaknál két negatív koronavírus-teszt szükséges a karantén elhagyásához idő előtt. Külföldi állampolgárok a piros országokból egyáltalán nem léphetnek be.

Európában jelenleg így néz ki a besorolás:

 

Forrás:

Post Author: KISZó