Kérdéseket vet fel a lucki túszdráma

Kedden kora este őrizetbe vették azt a fegyveres férfit, aki, amint arról a KISZo online tudósított, a délelőtti órákban túszul ejtette egy busz utasait Luckban.

Arszen Avakov belügyminiszter közlése szerint mind a 13 túsz épségben kiszabadult. A közösségi oldalakon Makszim Plohojként posztoló férfi valódi neve Makszim Krivos. Azt követelte, hogy a jelenlegi és korábbi politikai vezetők egy YouTube videóban ismerjék el, hogy ők a bűnözők. Volodimir Zelenszkij teljesítette a férfi egyik kérését, mely szerint orosz nyelven fel kellett szólítania a lakosságot, hogy nézzék meg a Földlakók című 2005-ben készült amerikai dokumentumfilmet. Avakov közlése szerint a túszejtőnek volt egy harkivi cinkostársa is, akit szintén elfogtak.

Az első hírekkel ellentétben nem rohamozták meg a buszt a kommandósok, a túszejtő önként megadta magát: feltartott kézzel leszállt a buszról és hagyta, hogy megbilincseljék. Eközben többekben kérdések vetődtek fel a túszejtés valódiságával kapcsolatban. Ugyanis előkerültek olyan amatőr felvételek, amelyeken jól látszik, hogy miután a férfi lelép a buszról, még legalább egy percig senki nem megy oda hozzá. Másfél perccel később, amikor a férfi már megbilincselve áll – és a túszok szálnak le a buszról – érkeznek meg az SZBU kommandósai és egy páncélozott jármű, mely egy hanggránátot is eldurrant. Ihor Moszijcsuk volt parlamenti képviselő szerint érthetetlen, mi szükség volt az eső után köpönyeg típusú erődemonstrációra azután, hogy Krivos megadta magát.

Post Author: KISZó