Átadták az első luxuscellát az ungvári fogházban (videó)

Frissen festett falak, új bútorok, tiszta illatos ágynemű, a szobában kialakított saját használatú minikonyha (hűtővel, mikróval, főzőlappal, vízforralóval, kávéfőzővel, étkészlettel), zuhanykabin, Wifi, műholdas TV és légkondicionáló, nem ez nem egy horvátországi apartman leírása, hanem az Ungvári Vizsgálati Fogház most átadott új luxuscellájának felszereltsége.

A kárpátaljai megyeszékhelyen lévő börtön egyike annak a 19 fegyintézetnek az országban, amelyben kísérleti jelleggel fizetett, úgynevezett VIP-cellákat alakítottak ki – számolt be a M-Studio regionális tévécsatorna riportjában. – A luxusapartmanná alakított börtöncellát kizárólag az előzetes letartóztatásban lévő fogvatartottak élvezhetik. Az Ungvári Vizsgálati Fogházban eddig egy kétszemélyes cella készült el, a másik három ágyas zárka már csak bebútorozásra vár.

A VIP-cellát napi/heti/havi bontásban lehet bérelni, ára 525/1800/3500 hrivnya, amit ajándékutalványként bárki megvehet az interneten keresztül, az előzetesben lévő rokonának vagy ismerősének. Amennyiben a fogvatartott például óvadék ellenében hamarabb szabadul a befizetett összeget nem utalják vissza, amennyiben hat hónap során nem kerül vissza a rácsok mögé, az összeg az intézmény fenntartására létrehozott alapba kerül.

Jelenleg az 1500 férőhelyes Ungvári Vizsgálati Fogházban 382 személyt tartanak előzetes letartóztatásban. Mivel egyelőre jelentősen korlátozott az ilyen helyek száma, túljelentkezésnél egy bizottság dönt majd arról, ki költözhet be a VIP-cellába. A döntésnél az igénylések benyújtásának időbeli sorrendjét, valamint a fogvatartottak börtönbeli viselkedését veszik majd figyelembe, a luxuscella kizárólag jó magaviselet esetén engedélyezhető.

Ukrajna börtön-reformjának keretében fizetett cellákat alakítanak i az ország több büntetés-végrehatási intézetében, amelyekben jobb körülmények és ellátás mellett tölthetik előzetes letartóztatásukat az őrizetbe vett személyek. A befolyt összeget a fegyintézetek fenntartására fordítják.

Az utóbbi napokban nagy port kavart, hogy a szóban forgó intézményben ír whiskyvel, kárpátaljai konyakkal, cseh sörrel, roskadásig terített asztallal és szelfizgetéssel múlatják az időt az előzetesben lévő gyanúsítottak. A KISZó rendőrséghez közeli forrásokból úgy értesült, hogy nem egyedi esetről van szó. Az ungvári rendőrség berkein belül nyílt titok volt mi zajlik a börtön falain belül. A neve elhallgatását kérő illetékes szerint gyakorlatilag bármi bejuttatható a börtön falai mögé. Eddig is gyakoriak voltak a hasonló mulatozások a rácsokon belül. De úgy fest ennek vége, ugyanis az ügyben belső vizsgálat indult.

Olekszij Petrov, Kárpátalja kormányzója július 28-án felhozta a témát a megyei rendőrparancsnokkal folytatott szokásos heti megbeszélésén. A megyei közigazgatás elnöke szerint a börtönvezetés súlyosan vétett a szolgálati szabályzat ellen. Petrov arra kérte a rendvédelmi szervek vezetőit, hogy vizsgálják meg a fogház vezetőjének alkalmasságát és a vizsgálat idejére függesszék fel beosztásából.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó