Kuleba enyhülést remél, de közben a magyar álláspontot hibáztatja

ukrán magyar zászlók

Az Ukrajna és Magyarország közötti kapcsolatokban az „általános felmelegedés” nem csak Kijevtől, hanem Budapesttől is függ – idézte az Ukrinform állami hírügynökség Dmitro Kuleba külügyminisztert.

Az Ukrinform jelentése szerint, a miniszter ezt a Szvoboda Rádiónak adott interjújában szögezte le. A „globális felmelegedés” abban áll majd Kuleba szerint, hogy sikerül rendezni az oktatás miatti vitát, amely szerinte – meglehetősen fura logikával, mintha nem Kijev fogadta volna el a szóban forgó jogszűkítő jogszabályt – Magyarország hozzáállása okán keletkezett.

„Ha ezt az ingerületet el tudjuk simítani, akkor széles területeken fejleszthetjük az együttműködést mind az euroatlanti integráció, mind a Kárpátalján történő befektetések, mind pedig a stratégiai regionális kereskedelmi projektekben. A viszálynak azonban véget kell vetni, és ezen dolgozunk” – mondta a miniszter.

Mint arról a kiszo.net tudósított, Romániában tartózkodva Kuleba védelmébe vette az oktatási törvényt, s azt mondta, nincs szándékukban azon változtatni. Az ukrán külügyér a kettős állampolgárságról is kifejtette a minap véleményét, amit a KISZó Online-on szintén olvashattak.

Miközben a tárcavezető enyhülési szándékokról beszél, nemrég megtagadták a beutazási engedélyt Potápi Árpád János államtitkártól, aki a magyar kormány pénzén felújított Ungvári Dayka Gábor Középiskola átadására érkezett volna.

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó