11 százalék felett jár a gazdasági visszaesés

gazdasági visszaesés ua

Ukrajna hazai összterméke (GDP) 11,4 százalékkal csökkent az idei második negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve – közölte az állami statisztikai hivatal.

Az Interfax-Ukraina hírügynökség jelentése szerint az első negyedévben a gazdaság 1,3 százalékkal zsugorodott éves összevetésben. A gazdaságfejlesztési minisztérium és a jegybank is minimálisan kisebb, 11 százalékos gazdasági visszaeséssel számolt a második negyedévre.

Az ukrán kormány egyelőre fenntartja azt a várakozását, hogy idén a GDP 4,8 százalékkal csökken, jövőre viszont már 4,6 százalékkal nő.

A statisztikai hivatal előrejelzése szerint a folyó negyedévben a gazdaság teljesítménye 7,4 százalékkal, az idei utolsó negyedévben 3,8 százalékkal csökkenhet éves szinten. Összességében 3,8 százalékos GDP-visszaeséssel számol az idei évre a statisztikai hivatal, jövőre pedig 4 százalékos növekedéssel.

Amennyiben beigazolódnak az előrejelzések, akkor az idei lesz az első év 2015 óta, amikor csökken az ukrán gazdaság, akkor a GDP 9,8 százalékkal esett.

Ukrajna gazdasága 2019-ben 3,2 százalékkal, 2018-ban 3,3 százalékkal, 2017-ben pedig 2,5 százalékkal nőtt.

A KISZó Online foglalkozott a jövő évi állami költségvetés tervezetével is, melynek a Covid-19 lehet a nagy nyertese.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó