Mikor mondhat nemet Kijev az IMF-nek?

Kiev IMF

Amint arról a KISZó is írt, a kijevi kormány kidolgozta a 2021-es állami költségvetési tervet, ami már a parlament előtt van. A dokumentumot a kabinet elküldte véleményezésre a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) is. Ennek szükségességét Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter azzal magyarázta, hogy a valutaalap pozitív visszajelzésére azért van szükség, hogy a külföldi hitelezők bizalommal fektessék be pénzüket az országban.

Arra a kérdésre, hogy Kijev meddig akar még az IMF hiteleiből tengődni, a szaktárca vezetője azt felelte, hogy legjobb esetben 2023-ban mondhatnak nemet a további hitelezésre. Az IMF legutóbb idén júniusban utalt ki Kijevnek 2,1 milliárd dollárt az abban a hónapban aláírt, 5 milliárdos hitelkeretről szóló legújabb stand by-megállapodás keretében.

Közben a vártnál lassabb a pénzromlás üteme, az év első nyolc hónapjában 2,5 százalékos volt az infláció mértéke, amit az év végére 5,9 százalékos szintre várnak. Jövőre 7,3 százalékos inflációt és 4,6 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál a pénzügyminisztérium.

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó