Az ukrán diplomácia három fő feladata

Béke a megszállás alól felszabadított Donbászon, a Krím visszaszerzése, Ukrajna nemzetközi tevékenységének aktivizálása – az Elnöki Hivatal szerint e három feladat élvez prioritást a diplomáciában 2021-ben.

A legfontosabb Ukrajna nemzetközi támogatásának megerősítése az ország stratégiai partnereivel – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Németországgal, Franciaországgal, Kanadával, Lengyelországgal, Litvániával, Azerbajdzsánnal – kialakított kétoldalú kapcsolatok fejlesztése útján –foglalta össze elemzésében Igor Zsovkva, az Elnöki Hivatal helyettes vezetője.

Az államfő külpolitikai tanácsadója hozzátette: Kijev el kívánja érni, hogy a normandiai formátumot alkotó országok vezetői 2021-ben asztalhoz üljenek. E törekvésben Ukrajna Németország és Franciaország támogatásában bízik.

Fontos az is, hogy a donbászi rendezés sikere érdekében fokozódjék az Oroszországra gyakorolt nemzetközi nyomás. Az ukrán diplomácia szereplőinek folyamatosan ezen kell munkálkodniuk – emlékeztet Zsovkva szavaira a zn.ua.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó