Rendhagyó tanév │KISZó-interjú

Zékány Krisztina osztja meg 2021-es terveiket a felsőoktatásban.

A Miniszteri Kabinet határozata értelmében január 8 és 24. között szigorítanak a karanténon és felfüggesztik az oktatást. A rendelet szerint a tanintézmények látogatása tilos lesz, ám a digitális oktatás működhet.

Simon Rita

Mivel a járványt nem lehet megállítani, továbbra is annak lassítása és a kórházak teljesítőképességének biztosítása a cél, közölték. Ezt szolgálják azok az intézkedések, melyek értelmében mától tilos a kávézók, bárok, éttermek (kivéve a házhozszállítást), a mozik, edzőtermek, bevásárlóközpontok látogatása (kivéve az élelmiszerüzleteket). Az óvodákon kívül szünidőt rendelnek el az oktatási intézményekben, s betiltják a tömegrendezvényeket. A bankok, a tömegközlekedés, a posta, a patikák, zavartalanul működhetnek majd.

Az általános karantént pedig, melynek idején a narancs zónára vonatkozó korlátozások vannak érvényben, február 28.-ig hosszabbították meg.

Szerhij Skarlet oktatási miniszter elmondta, hogy a kötelező bezárás ellenére az oktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a szünidő helyett a távoktatást választják. Azokban az intézményekben, ahol már túl sok napot hagytak ki a tanévben, azt javasolják, digitális oktatás formájában haladjanak tovább.

A felsőoktatási intézményekben ősztől a távoktatásé a főszerep. Az Ungvári Nemzeti Egyetemen (UNE) például november 16.-tól december 31-ig rendeltek el távoktatást.

Az Ukrán–Magyar Oktatási és Tudományos Intézet (UMOTI) Magyar Filológiai Tanszékének vezetője elmondta, jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a második szemesztert is online kezdik, ezért tovább kell majd folytatni a tanároknak a tananyag online formában történő kidolgozását, rendszerezését.

– Az elmúlt karanténos időszak a magyar szakos diákok és tanárok szempontjából sem volt könnyű – szögezte le Zékány Krisztina tanszékvezető.

– Nagy kihívás a dolgozatok ellenőrzése, a vizsgák, szigorlatok lebonyolítása. A kezdeti nehézségek ellenére már kialakult egy időbeosztás, a viszonylag áttekinthető és kiszámítható rendszert a diákság könnyen kezeli. Tanáraink egyetemi jegyzeteket, feladatgyűjteményeket állítanak össze számukra.

– Milyen rendezvények maradnak el, mi az, amit a karantén ellenére is sikerül lebonyolítani?

– A hagyományos balladamondó, helyesírási és egyéb játékos nyelvi versenyeinket szeretnénk ez éven is megszervezni a lehetőségekhez mérten. Szintén tervezzük a ECL-vizsgahely további működtetését az intézet bázisán. 2017-től várjuk azok jelentkezését, akik angol, német, francia, cseh, magyar, román, szlovák, lengyel és orosz nyelvből szeretnének A2, B1, B2, C1 szintű nyelvismeretükről szóló tanúsítványt szerezni. Az elmúlt évben csak a legszigorúbb korlátozások idején maradtak el a nyelvvizsgák, a legtöbb esetben zavartalanul bonyolíthattuk le azokat egyszerre, csak kis létszámú csoportok bevonásával.

– Milyen terveik vannak erre az évre?

– Egy oktatási intézmény működése/működtetése rengeteg papírmunkával jár. A mi esetünkben sincs ez másképp. Az elmúlt években sikerült elindítanunk az angol–magyar fordítói szakot, így már mindkét szakunknak esedékes az akkreditációja a közeljövőben. Mind az oktatói, mind a tudományos, mind pedig a szervezői munkára nagy figyelmet fordítunk ebben a nehéz időszakban. Reméljük, mielőbb visszatérhetünk a tantermekbe.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó