A Minaji FC jött, látott és eddig helytállt

Parádés sikersztori: 5 év alatt a városi bajnokságból indulva ma már a Dinamóval és a Sahtarral néznek farkasszemet.

Amikor a nagymúltú Ungvári Hoverla 2016-ban csődbe ment, talán a legelvakultabb kárpátaljai futballdrukkerek sem gondolták, hogy négy évre rá ismét élvonalbeli csapatnak szurkolhatunk megyénkben. Be kell vallanom, 2017-ben a Minaj Aréna alapkőletételén kétkedve hallgattam a klubvezetés ambiciózus terveit, hogy pár éven belül a legmagasabb szinten szeretnének játszani. Akkoriban a városi bajnokságból éppen csak átléptek a megyei pontvadászatba. Ki gondolta akkor, hogy az amatőr ligából indulva, minden évben bajnokságot nyerve, 2020 szeptemberében a Premier Ligában debütál a kék-fehér alakulat. Pedig így történt.

Dunda György

Nézzük, miként sikerült helytállni a legjobbak mezőnyében. A bemutatkozás nem is sikerülhetett volna emlékezetesebben. Az Olekszandrija elleni hazai nyitányon Anton Sinder fejesgóljával 1–0-ás Minaj-siker született. Hab a tortán, hogy ezt a meccset legalább háromezren látták a helyszínen, az ungvári Avangard-stadion egyharmadnyi kapacitással erre az egy találkozóra kinyithatott. Az ősszel lejátszott 12 bajnokijából 5-öt vívott meg hazai pályán a Minaj, mérlege 50 százalékos. Az Olekszandrija mellett a Dnyiprót (3–2) sikerüt legyőzni, a szintén újonc Ruh ellen gólnélküli döntetlenre tellett, míg a Mariupol (0–1) és a Európa Liga-csoportkörös Zorja (0–3) elvitte a pontokat Ungvárról. Az otthon megszerzett 7 pont mellé idegenben 3 egységnyit sikerült összeszorgoskodnia Vaszil Kobin együttesének. Az Ingulec (1–1), a Kolosz Kovalivka (2–2) és a Vorszkla Poltava (1–1) elleni ikszek közül utóbbi kettő egyértelműen a bravúr kategória.

A négy kinti vesztes meccsből három esetben – az Olimpik elleni 3–0, a Dinamo elleni 4–0 és a Sahtar elleni 5–1 – nem sok közünk volt a történtekhez, viszont az élmezőnyhöz tartozó Deszna Csernyihiv csak a hajrában szerzett, nyilvánvaló lesgóllal tudott győzni 1–0-ra.

S ha ehhez hozzávesszük, hogy a Mariupol egy 93. percben, jogtalanul megítélt tizenegyessel vitte el a három pontot Ungvárról, akkor még jobban nézhetne ki a Minaj őszi szezonja a 14 csapatosra növelt Premier Ligában. Ám a 12 meccsen szerzett 10 ponttal, 9–23-as gólkülönbséggel elfoglalt 11. hely egyáltalán nem rossz, s ne feledjük, az FK Lvivvel még egy kiesési rangadó a pótolandó meccsek között szerepel. Bizakodásra adhat okot további két tényező: nyáron gyakorlatilag pihenő és felkészülés nélkül lépett át a csapat a másodosztályból az élvonalba, másrészt, tavasszal több hazai fellépés vár Nurijevékre, s ha még nézők előtt játszhatnának végre… Ennek azért is van nagy jelentősége, mert idén tavasszal hozzánk látogat az ukrán foci két kirakatcsapata, a listavezető Dinamo és a címvédő Sahtar, jó volna őket élőben, nemcsak a tv-ben látni.

A Valentin-napi hétvégén folytatódó küzdelmekre való felkészülést a jövő héten kezdi meg a társaság. Előbb Ungváron gyakorolnak, majd január végén két hétre a törökországi Belekbe költöznek, ahol

a tervek szerint 5 edzőmeccs vár rájuk, amivel ráhangolódhatnak a lembergiek elleni hazai szezonnyitóra.

Egyelőre hét távozóról és egy érkezőről tudunk. A Sahtart is megjárt, ott a legendás Darijo Srna helyetteseként futballozó egykori válogatott jobbszélsőből lett mesternek gyakorlatilag újra kell szerveznie a hátsó alakzatot. Az ősszel a csapat egyik legjobbjaként teljesítő jobbhátvéd, Kirilo Melicsenkót és a középhátvéd Makszim Lopirjonokot is visszahívta a klubja kölcsönből, távozik a 2017 óta itt futballozó, veterán korú Oleg Dopilka is. A védelem tengelyében használható Olekszandr Matkobozsik már jó ideje sérült, azaz Miszlav Matics személyében egyetlen hadra fogható belső védője maradt Kobinnak. A felsoroltakon kívül búcsút intett a minaji klubnak Artur Karnoza és Oleg Holodjuk is, akiknek bár voltak jó meccseik, de nem tudták átmenteni korábban mutatott jó formájukat. Másutt folytatja a Sahtarban pallérozódó, kárpátaljai kötődésű szélső, Olekszandr Glagola, valamint elment egy spanyol légiós is, Edgar Caparros, de ő a felnőtt csapatban be sem mutatkozott.

Az érkezők oldalán egyelőre csak egy névvel találkozhatunk, igaz, Artem Milevszkij neve Ukrajna határain túl is ismert.

A 36 esztendős, 50-szeres válogatott támadó 2006-ban megjárta a németországi vb-t is, sőt, a Svájc elleni nyolcaddöntő tizenegyespárbajában máig emlékezetes Panenka-büntetővel ejtette ki a helvéteket, de pályára lépett a 2012-es, részben hazai rendezésű kontinenstornán is. A Dinamótt elhagyva megfordult román, horvát, orosz, török, sőt, a Kisvárda színeiben magyar csapatban is. Legutóbb a belarusz bajnok Dinamo Bresztet erősítette. Kérdéses, a botrányairól is elhíresült – de saját bevallása szerint mára lehiggadó – csatár vajon milyen erősítést jelent még ilyen korban, erről megoszlanak a vélemények, ám marketing szempontjából az ő leigazolása sokat hozhat a klub konyhájára.

S ne felejtsük, rajta kívül a kapus Anton Kanibolockij, a középpályás Andrij Tkacsuk és a két támadó, Denisz Kozsanov, valamint Anton Sinder személyében más korábbi ukrán kiválóságok, válogatott játékosok is igyekeznek húzni a Minaj szekerét,

és segíteni a bennmaradás kivívásában, merthogy ez a klub fő célkitűzése, amit Valerij Pereszoljak elnök is megerősített a klubportálnak adott évértékelő interjújában.

Ahhoz persze, hogy a Minaji FC-nek kiszámítható és eredményes jövője legyen, elengedhetetlen elem az utánpótlásmunka, e téren hatalmasat lépett előre a klub. Megújult a Minaji FC akadémia rendszerű képzése, egyre több gyermek kapcsolódik be a munkába, premier ligás U19-es és U21-es csapatuk is van, de a fiatalabb korosztályok is az országos porond résztvevői, ahol a 15 és a 17 évesek nagyon szép eredményeket produkáltak a lezárult évben.

A számok nyelvén

A Minaji FC eddigi rövid története során 81 hivatalos meccset játszott az országos porondon. A házi gólkirály, az eddig 34 találatot termelő Anatoloij Nurijev hatszor beköszönt már a Premier Ligában is, amivel az iráni Sahab (Olimpik) és a 25 millió euróra taksált Viktor Cigankov (Dinamo) mögött harmadik a góllövőlistán. A Sport Arena az ősz álomcsapatába is beválogatta. Rajta kívül még Sinder (2), és egy alkalommal Vaszil Pinyasko köszönt be az élvonalban. Az alacsony termetű közönségkedvenc amúgy 77 fellépésével az élen áll a Minaj színeiben a legtöbb meccset játszók tekintetében.

2020-at elemezve nem mehetünk el az Ukrán Kupában mutatott parádés teljesítmény mellett sem, ahol a Dinamo Kijev az elődöntőben állította meg a Minajt. Azt a meccset sajnos már nézők nélkül kellett lebonyolítani tavaly tavasszal, de előtte a negyeddöntőben még telt házas, máig felejthetetlen, drámai büntetőpárbajba torkolló ütközetet vívott a csapat az Inguleccel.

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó