KISZó-kérdés: Visszatartja-e a dohányzástól a cigaretta árának emelése?

Sok egyéb mellett a dohánytermékek ára is emelkedik idén. Ukrajnában egy doboz olcsó hazai dohánytermék 2021 decemberére 7,9 hrivnyával, a közepes minőségű 8,9 hrivnyával, míg a prémium kategóriába tartozó 12 hrivnyával fog többe kerülni. Kiszámolták, hogy aki jelenleg viszonylag drága cigarettát szív, és egy doboznyit két napra oszt el, az idén decemberben havi 180 hrivnyával fog többet fizetni érte.

Magyar Tímea

Becslések szerint a jövedéki adó 20 százalékos emelése mellett, idén egy doboz ukrán cigaretta minimum 49,4 hrivnyát, a prémium minőségű cigaretta, 66,8 hrivnyát fog kóstálni. A logika azt diktálná, hogy a méregdrága füstölnivalónak ezek után kevesebb híve lesz, ezért múlt heti online kérdésünkben arról kérdeztük olvasóinkat, vajon visszatartja-e őket a dohányzástól az áremelés? Felmérésünkben mindössze egy válaszadó nyomta meg az igen gombot, a többiek egyöntetűen nemmel reagáltak.

Egyik olvasónk hozzászólásában azt írta, a drágítással még soha sehol nem sikerült visszafogni a dohányosok táborát.

Másik hozzászólónk szerint, majd lesznek elegen, akik feketén legyártják az olcsó füstölnivalót, míg volt, aki megoldásként ironikusan megjegyezte, hogy „ültetünk dohányt tavasszal.”

A szakember véleményére is kíváncsiak voltunk. Vaszil Krucsanica, a Kárpátaljai Megyei Mentálhigiénés Központ főorvosa lapunknak elmondta, a cigarettázás több mint rossz szokás. Függőség! Nyilvánvalóan nem számíthatunk arra, hogy a több millió érintett egyik napról a másikra szakít szenvedélyével. De azok, akiknél még nem alakult ki erős befolyásoltság, s talán csak a társaság miatt gyújtanak rá, megeshet, hogy visszafogják a fogyasztásukat.

A láncdohányosokat persze nem állítja meg az áremelés.

– Ahhoz, hogy valaki lemondjon egy káros szenvedélyről, elhatározás és kitartás szükségeltetik. Jómagam például 29 évnyi dohányzás után tettem le a cigarettát, mivel éreztem, hogy nem tesz nekem jót. Tehát nem valakinek az unszolására, hanem saját elhatározásból, meggyőződésből kell abbahagyni. Segítségképpen nem árt valamilyen helyettesítő szokást felvenni, rágózni, diót rágni, sportolni stb. Egyébként amondó vagyok, a megelőzésre, a figyelmeztetésre, az egészséges életmód népszerűsítésére kellene többet áldozni, a drágítás vagy a tiltás ugyanis többnyire csak ellenkezést vált ki. A társadalomban elismert, befolyással és tekintéllyel bíró személyeknek arról kellene beszélniük, miért nem divatos, ha valaki füstöt fúj – fejtette ki a szakember, aki hozzátette, az elmúlt egy évben két kezén meg tudja számolni, hányan fordultak intézményükhöz leszokási óhajjal, holott akarattal bárki megszabadulhat függőségétől, és ezáltal meghosszabbíthatja életét.

Aktuális kérdésünkre a Facebook-on szavazhatnak.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó