„Népirtást” eredményezhetnek az új rezsiárak

Az ukrán lakossággal szembeni tarifa-genocídiumnak nevezte Viktor Medvedcsuk ellenzéki politikus a mostani hatalom rezsipolitikáját.

Az oroszbarát politikus szerint hamarosan ukránok millióinak kell majd választaniuk: vagy befizetik a megnövekedett közüzemi számlákat, vagy kenyeret vesznek a családnak. Van egy harmadik út is, az utcára vonulni és tiltakozni Volodimir Zelenszkij államfő és a kormány szociális politikája ellen.

Az Ellenzéki Platform – Az Életért párt vezetője szerint a világpiaci árak egyáltalán nem indokolják a földgáz árának megemelését, sőt, azok a trendek inkább árcsökkenést mutatnak. A villanyáram kedvezményes tarifájának eltörlésével a kabinet elsősorban az egyedülálló nyugdíjasokat sújtja, jelentette ki Medvedcsuk.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ország történetében még soha nem emelkedett 10 hrivnya fölé a földgáz köbméterenkénti ára, amit az ő olvasatában nehéz másként értékelni, mint a regnáló hatalom lakossággal szembeni “népirtás”. Figyelmeztetett arra is, hogy az energiaárak jelentős emelése magával vonja majd az általános áremelkedést, ami a koronavírus-járvány miatt egyébként is megnövekedett szociális feszültséget robbanásközeli állapotba sodorhatja.

A KISZó részletes írást közölt arról, mi változott január elsejétől:

Mi változott január 1-től? │KISZó-háttér

Forrás:

Post Author: KISZó