Rendkívül ritka fehér harkályt kaptak lencsevégre Kárpátalján

Ritka, mint a fehér harkály! Bizonyára fehér harkályból is olyan kevés létezik a világon, mint a fehér hollóból.

Ungváron mégis sikerült lencsevégre kapni egy szokatlan fehér harkályt. Európában mindössze tucatnyi ilyen madár létezhet.

A Mukachevo.net hírportál számolt be arról, hogy egy a megyeszékhelyen élő férfinak sikerült megörökítenie a rendkívül ritka madarat. Andrij Zubenko a felvételt az “Ukrajna madarai” nevű nyilvános  Facebook-csoportban osztotta meg, és arra kérte a tagokat, hogy segítsenek a megfigyelt madár beazonosításában. Többen, köztük ornitológusok is az írták kommentben, hogy egy nagy tarkaharkály (Dendrocopos major) látható a képen, amely pigmenthiányosan születhetett.

Ilyen jelenség relatíve nem túl sűrűn jelenik meg a természetben, de természetesen elég sok fajnál leírták már. A jelenség nem összetévesztendő az albinizmussal, mert abban az esetben az egyed szeme (retinája) piros színű lenne. Ez egy génmutáció lenne, viszont ebben az esetben valószínű, hogy fejlődő madarunk kevés színanyagot tudott beépíteni a tollaiba.

A kép készítője szerint nem ez az első eset, először 2015-ben láttak fehér harkályt Ungváron. Andrij Zubenko azt sem tartotta kizártnak, hogy ugyan arról a madárról van szó.

 

Forrás:
KISZó/Mukachevo.net

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó