Mikor robban a „szociális” bomba? │KISZó-háttér

Rekord nagyságú adósságtörlesztés előtt áll Ukrajna, kibírja-e az ország?

Több neves ukrajnai elemző is úgy véli, 2021-ben tetőfokára hághat a társadalmi-szociális feszültség. December végén a kisvállalkozók tüntettek, legújabban a drasztikusan megnövekvő rezsiárak ellen tiltakoznak országszerte. Eközben folyamatosan a kormánypárton belüli komoly politikai törésvonalakról cikkeznek. A válságot csak mélyíteni fogja, hogy az idei költségvetésben szinte semmire sem jut elegendő pénz. A 10 milliárd dolláros deficithez 16 milliárdos adósságtörlesztés is párosul.

Dunda György

– Az emberek az elhúzódó világjárvány miatt egyre türelmetlenebbek, szaporodni fognak a lokális demonstrációk, ami idővel országos jelenséggé válhat. Nagyon nehéz év vár a kormányzó pártra és személyesen az államfőre, egyáltalán nem biztos, hogy 2021-et sikerül választások nélkül letudnia a hatalomnak – értékelt Olekszij Jakubin elemző. Szerinte túl optimista Volodimir Zelenszkij elnök, amikor azzal számol, hogy az idén enyhébb gazdasági fejlődés következhet. Ennek az esélyét is keresztülhúzza Viktor Ljasko országos tiszti főorvos, amikor azzal áll elő, hogy áprilisig egészen biztosan maradnak a szigorú karanténkorlátozások, de úgy általában az egész esztendőt a Covid-19 fogja még uralni.

Szintén komoran látja a jövőt Olekszandr Honcsarov közgazdász. Tovább zuhan az ipari termelés, zsugorodik az agrárágazat, csökken a kisvállalkozók száma, sorra zárnak be a közepes vállalkozások,

a büdzsé GDP-hez mért 6 százalékos hiányával számolnak, rekord nagyságú hiteltörlesztés vár az országra, hiányoznak a külföldi befektetők, rosszul működik a belső piac, sorolja a kifogásokat a szakember.

Az idei hatalmas adósságteherről már korábban is írt lapunk, de nem árt emlékeztetni: 2021-ben 8,2 milliárd USD belső hiteltörlesztésre, 3,4 milliárd USD külső kölcsönrendezésre megy el, az adósságok kiszolgálása pedig 4,5 milliárdba kerül. Valerij Packan, az Állami Számvevőszék kárpátaljai elnöke közölte: 2020-ban átlagosan 3 ezer hrivnya adósságtörlesztés jutott egy-egy ukrán állampolgárra. 2021-ben a büdzsé minden hetedik hrivnyája ugyanerre a célra megy majd. Egy ideje már folyik a vita arról, hogy Ukrajna mikor kíván végre szabadulni ebből az adósságspirálból, hogy mikor mond le a külföldi hitelekről.

Szakértők kiszámolták, minden aktív dolgozó, már aki hivatalos munkaviszonnyal rendelkezik, megkeresett bérének 50 százalékát különféle adókra és járulékbefizetésekre költi.

Pavlo Rugyakov politológus hozzáteszi, miközben jelentősen emelik a közüzemi szolgáltatások díját, ami nemcsak a számlákban, hanem az alapvető dolgok árképzésében is visszaköszön, addig a hétköznapi ember szintjén nehezen tolerálható, hogy a parlament kiadásaira 24 százalékkal,

az elnöki iroda fenntartására 39 százalékkal, míg a Miniszteri Kabinet költségeire 11 százalékkal jut több, mint a mögöttünk hagyott évben.

Szerinte ezek az „apróságok” is közrejátszanak majd abban, hogy idén könnyen „robbanhat” az a bizonyos szociális feszültség, amit ő már tavaszra jósol. Ha azt vesszük, hogy a kisvállalkozók után ezekben a napokban országszerte tiltakozások kezdődtek a rezsidíjak megemelése ellen, még az is lehet, hogy tavaszig sem kell várnunk, hogy beigazolódjanak a politológusok prognózisai.

Idén Kijev fog „hitelezni” az IMF-nek

Külön történet a Kijev legfőbb hitelezőjének számító Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való együttműködés kérdése. 2021-ben Ukrajna garantáltan többet fog kifizetni a washingtoni székhelyű szervezetnek, mint amennyi pénzre onnan számíthat.

A legújabb hitelkonstrukciós megállapodást tavaly júniusban írta alá az ukrán kormány a valutaalappal. Eszerint az IMF 5 milliárd dollár hitelt nyújt Ukrajnának, amiből 2,1 milliárdot azonnal meg is kapott az ország.

Az év végéig két részletben még 1,4 milliárdot kellett volna utalnia a Nemzetközi Valutaalapnak, de szokás szerint ezek a hitelek elmaradtak, mert valami mindig nem volt rendben.

2021-ben „papíron” 1,5 milliárd USD-nek kellene még érkeznie, de jelenleg arról van szó, hogy esetleg márciusban kaphat Kijev 700 milliót, de még ehhez is e hónap végén egy tárgyalássorozat veszi kezdetét az ukrán fővárosban. Ezzel szemben Ukrajnának az idén 1,7 milliárd dollár korábbi hitelt kell visszafizetnie az IMF-nek, már a következő hónapban 142,7 milliót, márciusban aztán 428 milliót, és így tovább. A kérdés, hogy miből?

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó