Széljegyzet: Csak a megszokás

Új év kezdődött. Sokan ilyenkor valami másba fognak, változtatnak életvitelükön, ám akadnak, akik jól bevett szokásukhoz híven pihenéssel, kikapcsolódással indítanak.
Az elmúlt években ennek legfeljebb anyagi akadályai lehettek, ám idén erre ráerősített az országban lassan egy éve tomboló koronavírus-járvány. Utóbbi következtében már több tiltást, karantént és fertőzéshullámot is átéltünk.

Csuha Ivett

Ami jelenleg aktuális, az a még december elején kihirdetett, január 8-24. közötti szigorított karantén, mely korlátozások értelmében több tevékenységet beszüntettek ideiglenesen.
A védelmi intézkedések között szerepel a kávézók, bárok és éttermek nyitva tartásának szüneteltetése (kivéve a házhoz szállítást), a mozik, edzőtermek, kulturális intézmények, szórakoztatóközpontok látogatásának tilalma. A tömegrendezvények szintén tiltás alá kerültek. Bár ez – úgy tűnik – nem vonatkozik mindenre. Mert mint tudjuk, kiskapuk mindig voltak és valószínűleg lesznek is.

Nincs ez másképp a jelenlegi helyzetben sem. Míg a bevásárlóközpontok egy logikátlanul összeállított lista alapján csak meghatározott termékeket árusíthatnak, úgy a sícentrumok és wellness-központok tömve vannak a telet ünneplő emberekkel. Az interneten keringő képek tanúsága szerint mindezt a járványügyi előírások megszegése mellett, maszkviselés és megfelelő távolságtartás nélkül teszik.

Nem egy hirdetés, ajánlat található a közösségi oldalakon, ahol a Kárpátok hóval borított lankáira csalogatnak. Mindezt nem is olyan drágán, szinte potom összegekért. A szürke hétköznapokból menekülve sokan élnek is a lehetőséggel. Túl sokan is.

De mit várjunk a lakosságtól, ha maguk az intézkedést bevezetők is – családjuk és kollégáik társaságában – vidáman síelnek valamelyik üdülő környékén, és szinte az orrunk alá dörgölve jólétüket, még szelfit is készítenek a szabálysértésről.

Ez a kettősség, a mindenre kétféle szabályt és magyarázatot találó felsővezetés arra a szintre juttatja a még többé-kevésbé szófogadó lakosságot, hogy a már szinte megszokássá vált engedelmességet felváltja a közöny és az érdektelenség. S eljöhet az a pillanat is, amikor a dac és a tiltakozás lesz úrrá.

Az intő jelek egyre sokasodnak.

Forrás:
KISZó/Csuha Ivett

Post Author: KISZó