Ilyen volt a munkaerőpiac

2020 kiszámíthatatlan változásai, a mindent felülíró világjárvány sok ember, cég, sőt ország életét átrendezte. Különösen érzékelhető volt ez a bizonytalanság a munkaerőpiacon.

A márciusi bénulás után, amikor már kirajzolódtak a karantén adta minimális lehetőségek, tisztán látni lehetett, melyek azok az ágazatok, melyek leálltak, és melyek kaptak új erőre.
Az álláshirdetésekben nőtt a gépkocsivezetőket, futárokat, raktárosokat keresők száma. Több háztartási alkalmazottra és eladóra volt igény. Itt tetten érhető az a hatalmas eltolódás, ami a férfi munkaerő felé tendál.

87 százalékban ugyanis az erősebbnek titulált nemhez tartozóknak ajánlottak állást.

A vállalatok által feladott hirdetésekben a legtöbben eladókat, illetve pénztárosokat kerestek. Ez arról tanúskodik, hogy a kereskedelem fellendült, a termelés pedig gyakorlatilag leállt.
Legkevésbé szenvedte meg a járványt az agrárium, a számítástechnika és a pénzügyi szektor. A legnagyobb vesztes pedig a vendéglátó- és szállodaipar lett.

Új jelenséggé vált a távmunka. Ezt a fajta munkaviszonyt még olyan ágazatok is bevezették, ahol eddig ezt elképzelhetetlennek tartották.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó