Nincs többé regionális nyelv Kárpátalján

Kárpátalja valamennyi járásában hatályon kívül helyezték a regionális nyelvek használatáról hozott határozatot – tájékoztatott a pravda.com.ua az államnyelvi biztos sajtószolgálatának közleményére hivatkozva.

A Beregszászi Járási Tanács 2020. december 29.-én fogadott el erről határozatot. A rendelkezés értelmében hatályon kívül helyezték a magyar nyelv regionális státuszát. E szerint a Beregszászi és a Nagyszőlősi Járási Tanács 2012-ben hozott döntést a magyar nyelv regionális státusáról az állami nyelvpolitika alapjairól szóló törvény alapján, amit 2018 februárjában nyilvánított alkotmányellenesnek az alkotmánybíróság. Ebből kiindulva a Beregszászi Járási Tanács eleget tett az alkotmánybírósági döntésnek, és  hatályon kívülinek minősítette a Járási Tanács korábbi határozatát.

A döntéssel kapcsolatban egy a KISZó-nak nyilatkozó járási képviselő úgy fogalmazott, hogy technikai döntés született, ugyanis a regionális nyelvek használatáról hozott határozat az alkotmánybírósági döntés miatt már rég hatályát vesztette.

A közlemény szerint az ukrán nyelvet védő ombudsman korábban azzal az indítvánnyal fordult Irina Venediktova főügyészhez, hogy biztosítsa a regionális nyelvek funkcionálásáról szóló határozat érvénytelenítését azokban a megyékben, ahol ez még nem történt meg.

„Tarasz Kreminy irodájához megérkezett az a levél, melyben a Kárpátaljai Megyei Ügyészség közölte, hogy megszületett az a határozat, mely értelmében a Beregszászi járásban (a korábbi Beregszászi és Nagyszőlősi járás területén) a regionális nyelvekről hozott határozat érvényét vesztette, így Kárpátalja teljes területén megszűnt annak hatálya” – adta hírül az ombudsman sajtószolgálata.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó