Széljegyzet: Leszakadva

Lehet egyetérteni vele vagy sem, vitázni róla, mellette és ellene szóló érveket puffogtatni, de a tény tény marad: a világ legújabb kori nagy járványait csakis a védőoltások révén sikerült megfékezni. Így lesz ez a koronavírussal is. A lakosságot hónapok óta sakkban tartó pandémia akkor ér majd véget, ha az emberek nagyobb részét beoltják.

Magyar Tímea

Jelenleg öt vakcina jöhet számításba, az amerikai-német Pfizer/BioNTech, az amerikai Moderna, a svéd-brit AstraZeneca, a kínai Sinovac Biotech és az orosz Sputnik V. Ám míg harminc országban már megkezdték az emberek tömeges oltását, Ukrajnában egyelőre csupán az ígéretek szintjén zajlik az immunizálás. Pedig maga az elnök fogadkozott még tavaly nyáron, hogy kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajna az elsők között jusson hozzá a szükséges mennyiségű vakcinához.

Június 16-án kijelentette, mivel az ország jó kapcsolatot ápol az Európai Unióval, amint megjelenik a szérum, a tagországokkal egy időben számíthatunk rá. Augusztus 28.-án Ursula von der Levennek, az Európai Bizottság elnökének telefonon azt mondta, Ukrajna tanulmányozza a technológia átvételét és a lokalizált vakcinagyártás gyors bevezetésének lehetőségét, vagyis kész az oltóanyag tömeges előállítására. Majd ősszel, október 22-én váratlanul „szenzációs” bejelentést tett, miszerint elkezdődött a saját gyártmányú oltóanyag kifejlesztése. Na, ennek azóta sincs se híre, se hamva, mély csend övezi a fejlesztési „sikereket”, amelyekre az ukrán tévécsatornán nyilatkozó hozzáértő szakemberek szerint esély sem volt, mivel Ukrajna nem rendelkezik a megvalósításához szükséges technológiákkal.

Novemberi blogjában az ország első embere azt közölte, hogy nyolcmillió adag oltóanyagra számít már januárban a COVAX program keretén belül, melyből első részletben egymillió-kétszázezer ampulla érkezik. A szomszédos és távolabbi országokban decemberben el is indult az oltási kampány, ám, ugyan január 21.-ét írunk, az Ukrajnában élőknek megint csak meg kell elégednie a különféle oltási rendekre, brigádok kialakításának algoritmusára, az elsőbbséget élvezők csoportjára és egyéb másodrangú, elsősorban az egészségügyisekre vonatkozó információval. Igaz, néhány napig arról szóltak a hírek, hogy Kijevben jó pénzért feketén behozott vakcinával oltják a módosabb réteget, mely ügyben az elnök vizsgálatot követelt. Megjegyzem, ennek eredményéről azóta sincs hír.

Makszim Sztepanov közben úgy nyilatkozott, legfeljebb az első negyedév végén, a második negyedév elején várható a vakcina érkezése. Zelenszkij december közepén bevallotta, hogy Ukrajna mégsem élvez prioritást a COVAX 92 országot felölelő listáján. „De nagyon erősen dolgozunk rajta”, hangsúlyozta. Valami azonban félrecsúszhatott a diplomáciai tárgyalások terén – mint az elmúlt hónapok tapasztalatai mutatják, Ukrajna egyébként is gyenge lábakon áll ezen a téren –, mert a legutóbbi hírek szerint az ország már megelégedne a legalacsonyabb hatékonyságú, kínai gyártmányú szerrel is. De egyelőre az sem jön.

Nagy-Britanniában december 8.-án kezdtek vakcinálni, a sort az USA és Kína folytatta. December közepétől az Európai Unió országaiban is elindult az immunizálás. Magyarország, ahová szintén megérkezett a vakcina, arra számít, hogy ha a tervezett rendben folyik az oltási kampány, őszre – esetleg – feloldhatják a szigorú karantént. Nekünk esélyünk sincs erre, valószínűleg az év végéig maradnak a korlátozások. Ukrajna (ebben is) leszakadt Európától…

Forrás:
KISZó/Magyar Tímea

Post Author: KISZó