Koronavírus-körkép: a szakminiszter bizakodó

Sztepanov ukrán miniszter

Ukrajnában jelentősen kevesebb koronavírusos beteget jegyeztek fel az elmúlt napokban, az egészségügyi miniszter szerint a csökkenés az épp most lejárt szigorított januári karantén eredménye.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy hétfőtől véget ért a január 8-án bevezetett, úgynevezett szigorított karantén, és mostantól megint a korábbi, adaptív karantén narancs szintű veszélyességi besorolásának megfelelő szabályok vannak érvényben az ország egész területén, egyelőre február 28-ig.

Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a tanulók visszatérhettek az iskolapadokba, a vendéglátóegységek nap közben már fogadhatnak vendégeket, az üzletek korlátozás nélkül bármit árusíthatnak, valamint legfeljebb húsz fővel kulturális, sport- és egyéb rendezvények is tarthatók.

A tárcavezető közölte, a kormányzat figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és kedvező esetben szó lehet további könnyítésről, azaz visszatérhetnek az egyes régiók helyzetéhez igazított, adaptív korlátozásokhoz. Ez nyáron volt érvényben Ukrajnában, amikor a régiókat és településeket négy különböző színű – vörös, narancs, sárga és zöld – veszélyességi kategóriába sorolták.

Sztepanov közölte, hogy január 18-24. között, azaz a lockdown idején 30 612 új koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel, csaknem 14 ezerrel kevesebbet, mint a megelőző héten. Tájékoztatása szerint 11 630 új beteg került kórházba, csaknem kétezerrel kevesebb, mint azelőtt, továbbá folytatódott az a tendencia is, hogy többen távoztak gyógyultan az egészségügyi intézményekből, mint ahány új beteg került be.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó