Ezt eredményezte a szigorított karantén

Fokozatosan növekszik a fizetési aktivitás.

A januári ünnepek, szabadnapok sokasága, valamint a szigorított karanténintézkedések következtében a gazdaság több tényezőjében is változások mutatkoztak.

Csuha Ivett

Mobilitás

A Google és az Apple adatai azt mutatják, hogy a januári karantén negatív hatással volt a mobilitásra. Jelentősen visszaesett a munkahelyet látogatók száma, és elérte azt a szintet, amelyet a tavaszi lezárás idején mértek. Ennek három oka van: sokan távmunkában végzik feladataikat, egyes munkavállalók szabadságukat töltik, illetve a karanténkorlátozások miatt többen elvesztették az állásukat. Mindezt összegezve kiderült, az említett időszakban átlagosan 20 százalékkal csökkent a tömegközlekedést igénybe vevők és a bevásárló-, illetve szórakoztatóközpontokat látogatók száma.

Valamivel kevesebb, de még mindig tapasztalható visszaesés az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak forgalmában is.

Munkaerőpiac

Kezd éledezni a munkaerőpiac. 50 százalékkal növekedett az álláshirdetéseket és az életrajzukat feltöltők száma. Ez szezonális tendencia, ugyanis 2019 és 2020 elején is gyors növekedés volt tapasztalható.

A tavalyi év végétől 12 százalékkal több távmunkát kínáltak. Általánosságban azonban az összes betöltetlen állás mindössze 3-4 százalékánál van lehetőség távmunkára.

Villamosenergia-fogyasztás

Az üzleti élet pezsdüléséről tanúskodik az is, hogy az elmúlt héten már 5 százalékkal nőtt a villamosenergia-fogyasztás. 2021 eleje azonban valamivel aktívabb volt, mint az előző év januárja, a fogyasztási ráta közelebb áll a 2019-es mutatókhoz.

Fizetési aktivitás

Az ünnepek idején tapasztalt hirtelen visszaesés után az ukránok fizetési aktivitása fokozatosan növekszik. A karantén miatt csökkent a POS-terminálokon keresztül történő kifizetés. Az online számlakiegyenlítés gyorsabban helyreállt, mint az értékesítési pontokon végzett kártyás fizetés.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó