Végre drukkerek előtt játszhatott a Minaj

Már nem utolsó a Minaji FC, miután a hétvégén megszerezte első tavaszi győzelmét. A meccs hőse Anatolij Nurijev volt, aki amiatt azért igencsak bánkódhat, hogy a hajrában kiállították, így nem játszhat a Dinamo Kijev elleni hétvégi slágermeccsen.

Az ukrán labdarúgó Premier Liga 16. fordulójában a kárpátaljai együttes a hozzá hasonlóan két vereséggel kezdő Olimpik Donecket fogadta. A vendégek kispadján Ungváron debütált Jurij Kalitvincev, aki húsz évvel ezelőtt az Ungvári Zakarpattya vezetőedzője volt egy éven át.

A mérkőzés szép számú nézősereg előtt zajlott, miután az Avangard-stadion befogadóképességének 50 százalékát szurkolók tölthették meg. Az Olekszandrija elleni első meccs után most lehettek másodszor nézők a stadionban, s akárcsak tavaly, a drukkerek most is győzelemnek örülhettek. A meccs 13. percében a Minaji FC házi gólkirálya, Anatolij Nurijev az ellene elkövetett buktatásért megítélt tizenegyesből volt eredményes, amit pár perccel később Tadeus Nkeng fejesével az Olimpik egalizált. Már az első félidő hajrájában jártunk, amikor kezezésért újabb büntetőt ítélt a minajiak javára a bíró, amit Nurijev szintén értékesített. A 2–1-es eredményt végül nem kis erőfeszítések árán, de sikerült megtartaniuk a 85. percben emberhátrányba kerülő hazaiaknak, amivel megszerezték idénybeli harmadik – első tavaszi – győzelmüket.

Az azeri válogatottal is hírbe hozott Nurijev két sárgával állt ki, így a csapatkapitány nem lehet ott a Dinamo Kijev elleni hétvégi bajnokin. A meccset egy súlyos sérülés is beárnyékolta, a 90. percben jártunk már, amikor Anton Sinder ütközött a középpályán Jevhen Cimbaljukkal, aki olyan szerencsétlenül ért földet, hogy lábtöréssel, egyenesen a kezdőkörből vitte el a mentő, és azóta már meg is műtötték. Az Olimpik futballistájára közel féléves kihagyás vár.

Meccsértékelőjében Vaszil Kobin mester mindenekelőtt jobbulást kívánt a súlyosan megsérült vendégjátékosnak, majd arról beszélt, hogy mindent a győzelemnek rendeltek alá. Elmondta, a folytatásban senki ne várjon szép játékot csapatától, pontokat szeretnének gyűjteni a bennmaradáshoz, ezért pragmatikus futballra rendezkednek be, ami nem éppen a szép játékról fog szólni.

Az Ungvárra 20 év után visszatérő Kalitvincev is elégedett volt játékosaival, nem hibáztatta őket a vereségért. Mint ahogyan a bírót sem, amiért két büntetőt is ítélt a Minajnak, csapatának pedig nem fújt egy kétes szituációban. Az Olimpiknak sürgős formajavulásra lesz szüksége, hiszen a mezőny egyetlen tagjaként három fiaskóval kezdte a tavaszt.

A bajnoki címért folytatott izgalmas versenyfutásban a Sahtar lépéshátrányba került. A Zorja Luhanszk elleni rangadón Marlosék emberelőnybe kerültek az utolsó tíz percben, kapujuk elé is szögezték riválisukat, de a slusszpoén a 95. percben jött, amikor Viktor Szkripnik együttese egy kontra végén a saját javára döntötte el a meccset.

A címvédő botlását remekül használta ki a Dinamo, amely már az első percben megszerezte a vezetést lembergi vendégjátéka során és könnyed sikert aratva 4 pontra elhúzott a Sahtartól. A két ukrán kirakatcsapat a nemzetközi kupaporondon is állva maradt, a kiélezett bajnoki versenyfutás mellett nyilván az Európa Ligára is fókuszálniuk kell. A Dinamo a belga FC Bruges elbúcsúztatása után a spanyol Villarreal együttesével került össze, míg a Sahtar az izraeli Maccabi Tel-Aviv kiverése után az olasz AS Roma gárdájával találkozik a nyolcaddöntőben. Eközben azonban Mircea Lucescu csapata Ungvárra is ellátogat, ahol március 7-én, vasárnap 13 órai (közép-európai idő) kezdéssel a Minaji FC vendége lesz. A D-betűsök korábban már kétszer is jártak nálunk a kupában, de egyszer már a pontvadászatban is összecsaptak Kijevben. Valamennyi alkalommal Dinamo-siker született, azaz a minajiakat fűtheti a revans.

Az ukrán élvonal 16. játéknapján: Deszna Csernyihiv–Ingulec Petrove 3–0, Mariupol–Dnyipro 2–2, Vorszkla Poltava–Olekszandrija 3–1, Kolosz Kovalivka–Ruh Vinniki 1–2, Minaji FC–Olimpik Doneck 2–1, Sahtar Doneck–Zorja Luhanszk 0–1, FK Lviv–Dinamo Kijev 1–4.

Az állás: 1. Dinamo 37 pont, 2. Sahtar 33, 3. Luhanszk 29, 4. Csernyihiv 27, 5. Poltava 25, 6. Olekszandrija 22, 7. Kovalivka 22, 8. Olimpik 17, 9.  Mariupol 17, 10. Dnyipro 15, 11. Ruh 13, 12. Minaji FC 13, 13. Ingulec 12, 14. FK Lviv 12. Négy csapat, közte a Minaj, egy találkozóval kevesebbet játszott.

 

Forrás:
KISZó/DGY/Fotó:Minaji FC
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó