Ismét felmentenék az érettségizőket a vizsgák alól

A Legfelső Tanács oktatási bizottsága azt kéri, mentsék fel az idei középiskolai, illetve szakközépiskolai (beleértve a technikumok, koledzsek) végzőseit az év végi záróvizsgák alól.

Ettől függetlenül azonban a diákok dönthetnének úgy is, hogy megírják az állami összegző attesztációt (DPA), illetve választhatják ezt ZNO formájában is.

Arról már beszámoltunk, hogy a 4. és a 9. osztályosokat felmentik az idei DPA alól. 

Azt is megírtuk, hogy már tavaly sem volt kötelező a ZNO, és a diákok maguk dönthettek arról, írnak-e DPA-t. Akkor sokan megörültek a könnyítésnek, és nem vizsgáztak, ami azonban azt jelentette, hogy abban az évben nem felvételizhettek felsőoktatási intézményekbe.

Most a Legfelső Tanács oktatási, tudományos és innovációs kérdéseivel foglalkozó bizottsága azt javasolta a parlamentnek, hogy törvényben rögzítse az idei végzősök felmentését az állami összegző attesztáció (DPA) alól a COVID-19 járvány miatt.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a vizsga eltörléséről szóló döntést a bizottság a március 31-i ülésén fogadta el.

A tervezetben az áll, mentsék fel a 2020-2021-es tanévben végző diákokat a kötelező DPA alól, és csak az vizsgázzon, aki önként vállalkozik rá.

Azzal indokolják a kérést, hogy ezzel minimalizálnák a koronavírus-fertőzés terjedését a tanulók körében.

A bizottság vezetője úgy fogalmazott, ezt a törvényjavaslatot prioritásként kezeli az elnök. Szerhij Babak azonban azt nem erősítette meg, hogy a parlament már a következő ülésén napirendre tűzné és megvitatná a kérdést.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó