Lelki telefonszolgálat – társ a kiútkeresésben │KISZó-háttér

Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, amely 0-24 órában anonim hívható.

A bajba jutottak nagyon sok esetben nem tudnak kihez fordulni.

Egy éve már, hogy világszerte, így vidékünkön is megjelent a koronavírus. Ez mindannyiunk életét nehezebbé tette, egyre többen váltak munkanélkülivé, terjed a depresszió. A bajba jutottak nagyon sok esetben nem tudnak kihez fordulni segítségért, magányosan kényszerülnek átvészelni a nehéz időszakot.

Hegedűs Csilla

Néhány évvel ezelőtt alakult meg a Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, amely 0-24 órában anonim hívható. A szervezet tevékenységéről Török Molnár Orsolya szolgálatvezetőt kérdeztük.

– Bizonyára zömében magányos, depressziós vagy nehéz helyzetben élők keresik önöket. A legtöbben már a tavalyi húsvétot is a karantén szorításában töltöttük, s valószínűleg most is így lesz.

– Hogyan készülnek a húsvétra, milyen támaszt tudnak nyújtani az embereknek?

– Amikor nehéz helyzetben lévő ember telefonál, veszi a bátorságot, hogy felhívjon egy segélyszámot, akkor – akármilyen a világ helyzete – a telefonos ügyelő elsősorban a saját figyelmét, együttérzését, tudását tudja adni.

Tapasztaljuk, hogy ez az odaforduló figyelem az, ami a hívót kinyitja és ahhoz segíti, hogy maga találjon kiutat.

Vagy ha arra van szüksége, a magányát oldja picit a beszélgetés. Szokták mondani: a megosztott gond fél gond. A telefonszolgálat nem tud anyagi javakat adni (bár időnként az emberek félreértelmezik a „segély” szót), nem tud helyettük elintézni dolgokat, kibékíteni a rokonnal, meg nem történtté tenni a veszteséget, de tud az élet nehézségei közepette pillanatnyi „simogatást”, törődést adni. Húsvét előtt és máskor is így van ez.

– Tavaly hányan keresték önöket?

– Az elmúlt évben majdnem 600-an telefonáltak a segélyszámokra. Voltak hosszabb, 30-40 perces hívások és egészen rövidek is.

– Mi a legáltalánosabb probléma, ami miatt telefonálnak?

– Sokféle gond van, összekuszálódott élethelyzetek, veszteségek. A hívók általában – bármi legyen is a problémájuk – egyfajta magányt élnek meg, vagy fizikálisan, vagy lelkileg.

Aki telefonál, az szeretne kilépni abból, amiben van, kapaszkodik valamibe, valakibe.

Ebben a krízisben – hiszen ez az – igyekszünk a segítő, a társ szerepét betölteni. Az a jó beszélgetés, amikor az ügyelőnek sikerül a hívóval együtt megoldást találni, s akkor a gond már nem gond, hanem feladat. Mi továbbra is arra bátorítjuk azokat, akik úgy érzik, hogy nincs kivel megbeszélniük a gondjaikat,

ha egy segítő beszélgetésre vágynak, hívják a 095 600 80 05 vagy a 097 600 80 05 mobilszámot.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó