Így kerüljük el a húsvéti gyomorrontást │KISZó-háttér

A keserű fogások jól ellensúlyozzák a zsírosakat.

Húsvét után szinte menetrendszerűen megszaporodnak a gyomormérgezéses esetek. A leggyakoribb megbetegedés ilyenkor a hasnyálmirigy-gyulladás, de az epe-, vese-, illetve májbetegek is megsínylik az ünneppel járó rendszertelen, bőséges táplálkozást. Hogyan vendégeskedhetünk úgy, hogy végül ne kerüljünk orvoshoz? Erről Jelena Lukjancsikova gasztroenterológust kérdeztük.

Magyar Tímea

– Mire érdemes ügyelnünk, hogy az ünnep ne gyomorbántalmakkal végződjön?

– Ünneprontás lenne, ha azt mondanám, felejtsük el az ilyenkor megszokott, hagyományos ételeket. Nemcsak az a probléma, hogy mit eszünk, hanem az is, hogyan. A húsvéti táplálkozásban az a legegészségtelenebb, hogy sokat és rendszertelenül eszünk. Ezért az érzékenyebbeknek azt ajánlom, tartsanak szünetet, legalább 3-4 órán keresztül egyáltalán ne fogyasszanak semmit. Az is jó lenne, ha nem azért nyúlnánk egy pluszadagért, mert a szemünk kívánja.

– Mik tesznek kifejezetten jót egy nehezebb menü után?

– Leginkább a keserű fogások ellensúlyozzák a zsírosakat, például a retek, a grépfrút, az ananász, az alkoholmentes sör vagy a cikóriakávé, mivel ezek epeelválasztás-fokozó hatásúak. A vendégvárásra készített ételek esetében is lehet olyan alternatívát találni, amely kevésbé megterhelő. Igaz, hogy húsvét táján még nincs annyi friss gyümölcs, zöldség, de például az aszalt gyümölcsfélék is kiválóan helyettesíthetik az édességeket. Közvetlenül az étkezés után érdemes kipróbálni a héjastul felszeletelt citrusféléket. Aki túl keserűnek találja, megcukrozhatja, még így is egészségesebb a süteményeknél. Nem kell lemondani a húsvéti sütés-főzésről, de a hagyományos ételek mellett nem árt választani valami könnyebbet is.

– Mit lehet tenni, ha valaki érzi, hogy túlterhelte a gyomrát.

– Ha már megtörtént a baj, a legjobb, amit tehetünk, a koplalás. Ilyenkor semmi nem segít jobban, mint az, ha csak vizet iszunk és hagyjuk, hogy a fölösleges táplálék kiürüljön a szervezetünkből. Húsvét után általában ugrásszerűen megnő a fogyókúrázók száma. Ha valakinek súlyproblémái vannak, de nem akarja megfosztani magát az asztali örömöktől, a vendégeskedéskor egyen, de az előtte vagy az utána következő napokon tartson szünetet. A lényeg, hogy ne egyfolytában táplálkozzon, hanem alakítson ki egy rendszert.

– Mi a helyzet az alkoholos italokkal?

– Gyengébb italra ihatunk erősebbet, de fordítva nem. Modortalanság viszont, ha vendéglátóként erőltetjük az ivást. Mindenki érzi, mennyi esik jól neki.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó