Bíróság előtt az 1,3 milliót sikkasztó főkönyvelő

Az Ungvári Kerületi Ügyészség vádemelést indított egy állami vállalat főkönyvelője ellen, akit 1,3 millió hrivnya elsikkasztásával vádolnak – tájékoztat a Suspilne.Media

Katerina Hizsnyak, a megyei ügyészség szóvivője elmondta, a férfi az állami cég pénzeszközeit a saját apja nevére nyitott bankszámlára utalta át. Ezt a műveletet több mint száz alkalommal végrehajtotta.

„A hitelesség fenntartása érdekében a bank távoli ügyfélszolgálati rendszerén keresztül olyan dokumentumokat állított ki, amelyek hamis információkat tartalmaztak az átutalás célját illetően.

A pénzt általános forgalmi adó előlegeként tüntette fel.

Ehhez a saját, illetve más alkalmazottak, valamint az igazgató elektronikus aláírásának másolatát is felhasználta” – fejtette ki a szóvivő.

Hozzátette, a vádlott 3 éven keresztül folytatta törvénytelen játékát,  mellyel különösen nagy, 1 millió 285 ezer hrivnya veszteséget okozott a vállalatnak. Tettét több száz kiadási tranzakcióval igyekezett legalizálni.

Hizsnyak arról is tájékoztatott, hogy a bűncselekmény leleplezése után a sikkasztó külföldre szökött, és több mint 3 éven keresztül állt nemzetközi körözés alatt.

A rendőrség Ukrajnába visszatérve vette őrizetbe.

Az exfőkönyvelő önként megtérítette a kár egy részét, 400 ezer hrivnyát. A férfit előzetes letartóztatásba helyezték, 862 ezer hrivnya óvadék megfizetése ellenében azonban szabadlábon védekezhet.

 

Forrás:
KISZó
egyeb Közzétette:

Post Author: KISZó