Több millió dollárt rejtegettek a bírák

Elképesztő mennyiségű készpénzt rejtegetett a fővárosi közigazgatási bíróság elnökének testvére. A korrupcióellenes hatóságok két ügyvédet értek megvesztegetésen 100 000 dollár értékben, de ez csak aprópénz ahhoz képest, amire később bukkantak a nyomozók.

A házkutatás során nagy mennyiségű készpénzt találtak náluk. Több mint 3,7 millió amerikai dollárt, 840 ezer eurót, 20 ezer fontot, 230 ezer hrivnyát és 100 sékelt – adta hírül a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda sajtószolgálata.  Mindezek mellett antik tárgyakra és a Kijevi Kerületi Közigazgatási Bíróság elnökének és közeli rokonának nevére szóló dokumentumokra bukkantak a jogászoknál.

Értesülések szerint az egyik ügyvéd Jurij Zontov, aki a Kijevi Kerületi Közigazgatási Bíróság elnökének, Pavlo Vovknak a testvére. Nem mellékesen Zontov az ukrán külügyi hírszerzés osztályvezető-helyettese.

A gyanú szerint az ügyvéd fedezetet biztosított testvére titkos korrupciós csalásaihoz. További érdekesség, hogy korábban a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda vizsgálatot folytatott Pavlo Vovk és helyettesei ellen. Vovkot bűnszervezet létrehozásával és hatalommal való visszaéléssel gyanúsították.

Tavaly szeptemberben a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács megtagadta Pavlo Vovk bíróság elé állítását, a magas rangú bíró több alkalommal nem jelent meg a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság tárgyalásán, de az őt megillető bírói mentelmi jog miatt nem tudtak vele szemben kényszerintézkedést elrendelni.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó