Széljegyzet: Szankcióbörtön

Az elmúlt héten Kijevben elhatározták, hogy ismételten megkísérlik visszaszorítani az óriási méreteket öltött csempésztevékenységet. A csempészet és a vámhatóságnál zajló mutyik évről évre jelentős károkat okoznak az ország költségvetésének, amelyet IMF-hitelekből tartanak fenn. Volodimir Zelenszkij közel két éves elnöki regnálása alatt nem először üzen hadat a csepészüzlet helyi kiskirályainak, és a határokon zajló illegális tevékenységben nyakig benne lévő vámosoknak. Szurkolok neki!

Szabó Sándor

Mint ismeretes, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) múlt hét végi döntése nyomán a vámszolgálat több mint 100 alkalmazottja került lapátra egyik napról a másikra. Kárpátalján 23 finánc „kényszerül” munkanélküli segélyt igényelni, bár nem gondolom, hogy megélhetési gondjaik lennének. Korábban is voltak hasonló tisztogatások a vámszolgálatnál, amelyek abban merültek ki, hogy az érintetteket az egyik megyei hivatalból kitették, aztán egy másikban ismét munkába álltak. Az sem volt ritka, hogy magasabb beosztásban folytathatták. Hasonlóra Kárpátalján is volt már példa, legutóbb 2019 júliusában, amikor Zelenszkij először érkezett megyénkbe elnökként rögtön a vámhatóság megregulázásával indított a határon virágzó csempészés miatt. Követelte, hogy önként mondjanak le tisztségükről Voliny, Lemberg, Csernyivci és Kárpátalja megye vámszolgálatának vezetői. A határőrség, a vámszolgálat és az egyéb érintett hivatalok tisztségviselőinek egy hónapot adott a „megjavulásra”, figyelmeztetve őket, hogy a parlamenti választások után eljárásokra és további személycserékre számíthatnak. A beígért változásokból nem lett semmi, az érintettek még hosszú hónapokig betöltötték vezető beosztásukat. Olekszij Petrov volt titkosszolgálati vezető Kárpátalja kormányzójaként sem tudott rendet tenni a határon, pedig az egyik vele szemben állított elvárás az volt, hogy növelje a költségvetési bevételeket, amit elsősorban a regionális vámhivatal korrupciómentesítésétől reméltek.

A vámosok mellett az RNBO is szankciókat vezetett be 10 személlyel szemben, akik csempész bűnszervezetekhez köthetők. A feketelistán két kárpátaljai személy neve is szerepel. Az RNBO szerint alvilági tevékenységük évi több százmilliárd hrivnyával károsítja meg az államot. Az csak később derült ki, hogy a nagy tisztogatás valóban a rendteremtést célozza, vagy csak a csempészet piacának újrafelosztása húzódik meg a háttérben.

Nagyon úgy fest, hogy a szankcióbörtönbe zárt úriemberek egyelőre megúszták egy ejnye-bejnyével. Ugyanakkor felettébb fura ez az eljárásrend, hiszen, amennyiben a hatóságok számára ismertek az érintett személyek félrelépései, akkor felmerül a kérdés, miért nem büntetőeljárást indítottak ellenük. Piti csempészeket naponta fülelnek le a hatóságok, ám a bűnszervezet vezetői eddig mindig megúszták.

Forrás:
KISZó/Szabó Sándor

Post Author: KISZó