Versbe borult Beregszász!

A lányok több mint száz magyar versből válogattak ki hosszabb-rövidebb idézeteket, amelyeket a város forgalmas közterein helyeztek el

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ez alkalomból néhány lelkes fiatal több mint száz magyar versből ragasztott ki részleteket a Vérke-parti városban.

Simon Rita

A kezdeményezés ötletgazdája Tarpai Zsófia és Taracközi Mirjám, akikhez Kopasz Sára és Tóth Sára is csatlakozott. A Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium egykori és jelenlegi diákjai hagyományt szeretnének teremteni a Versbe borul Beregszász kezdeményezéssel, és örülnének, ha később minél több ember csatlakozna hozzájuk.

– Az interneten több hasonló ötletet láttunk, és arra gondoltunk, milyen jó lenne, ha Beregszászt is elárasztanánk versrészletekkel a magyar költészet napja alkalmából – mondta el lapunknak Tarpai Zsófia, aki maga is ír verseket. – Azon gondolkodtunk a barátnőmmel, hogyan tudnánk, minél több embert megajándékozni versélménnyel. Hogy ne csak a virtuális térben, hanem a valóságban is találkozzanak a költészettel.

Nagyon jó érzés volt, amikor láttuk, mennyien felfedezték a cédulákat a városban, amit meg is osztottak az interneten.

A lányok több mint száz magyar versből válogattak ki hosszabb-rövidebb idézeteket, amelyeket a város forgalmas közterein helyeztek el. A magyar gimnáziumtól indulva a templomok kerítései, az intézmények falai, a parkok lócái mind-mind versekkel voltak beborítva.

– Kárpátaljai költők verseiből is idéztetek.

– Arra törekedtünk, hogy olyan sorokat válasszunk ki, amelyeket az emberek ismernek, esetleg folytatni is tudják, és akár kedvet kapnak arra, hogy elolvassák az egész költeményt. Klasszikus magyar költők és kárpátaljai kortárs szerzők verseiből egyaránt válogattunk.

Utóbbit azért is tartottuk nagyon fontosnak, mivel ez az, ami a leginkább a mienk.

Vári Fábián László, Finta Éva, Lőrincz P. Gabriella, Kopriva Nikolett és mások verseit olvashatják városszerte.

– Milyen utóéletet szántok a kezdeményezésnek?

– Az volt a cél, hogy minél több emberhez eljussanak a versek. Örülnénk neki, ha az emberekben megmaradna ez az emlék.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó