A Hazajárókkal nem marad el a kaland │KISZó-tudósítás

Felavatták az egyesület zászlaját is.

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagjai meghódították a Beregi-dombvidéket. A Szülőföldem szép határa elnevezésű túrával a szervezők célja az volt, hogy a résztvevők a Nagybereg–Kovászó–Bene–Nagymuzsaly–Kuklya–Beregszász útvonalon haladva fedezzék fel szűkebb pátriájuk szépségeit.

Simon Rita (Nagybereg–Ungvár)

Ragyogó időben több mint ötven elszánt természetjáróval vágtunk neki a húsz kilométeres kalandnak, amely nem éppen kitaposott túraútvonalon vezetett végig. Helyenként fejtörést okozott a megfelelő irány megtalálása, szó szerint árkon-bokron keresztül vergődtünk át. Ez azonban csak még inkább megerősítette azt az elhatározást, hogy az útvonalat turistajelzésekkel lássák el, több járható utat is felfedezzenek, és némi bozótirtást végezzenek ott, ahol szükséges.

A zászlót minden résztvevő vitte egy darabon, hogy átérezze, az övé is! (Fotó: Varju Zoltán)

– A mostanit akár szezonnyitó túrának is nevezhetnénk, de nem az, mert a szigorú korlátozások előtt már 5 túrát sikerült lebonyolítanunk az idén. A tavaszi szezon első kirándulásául a Beregszászi dombságot választottuk.

Az elképzelés helyes voltát mi sem bizonyítja jobban, minthogy most több mint ötvenen állunk itt. Ez az egyesület 24. túrája, a következő két hétvégén is útnak indulunk, aki teheti, tartson velünk!

– javasolta Bíró András, a KHE elnöke. – A Beregszászi dombság több szempontból is érdekes. A turisták ezt a környéket nem igazán járták be, nincsenek kijelölt útvonalak. Nagymuzsaly környéke igazán különleges, hisz van itt kőfejtő, perlit-, arany- és kaolinbánya is. Ez utóbbiból egykor egészen Bécsig szállították a kitermelt anyagot, így elmondhatjuk, hogy a méltán híres bécsi porcelánban akkoriban nagymuzsalyi koaolin is volt.

A kirándulás a be nem tervezett kis kitérőkön túl kézzelfogható meglepetést is tartogatott. Hivatalosan is felavattuk az egylet zászlaját.

Bíró András, a túra vezetője elmondta, igyekeznek minél érdekesebb, változatosabb túrákat szervezni, a honlapukon folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket az aktuális eseményekről. Az idén már éves túratervet is összeállítottak, időről időre meglepetésekkel, ajándéktárgyakkal kedveskednek a tagtársaknak. A legfontosabb viszont az, szögezte le az egylet elnöke, hogy együtt vagyunk, közösséget alkotunk, és megismerhetjük a gyönyörű Kárpátalját. Eljutottunk oda, hogy már saját zászlóval is rendelkezünk, amit Varju Zoltán tervezett és az Erika és Zsolt Hímzőműhely készített el.

A lobogó szimbólumairól Varju Zoltán, a KHE alelnöke mesélt:

– Középen látható a Kárpátaljai Hazajáró Honismereti és Turista Egylet címere. Ez a címer majdhogynem azonos a magyarországi Hazajáró egyletével, hiszen nem szeretnénk elszakadni tőlük, az ő szellemiségükben szeretnénk mi is végezni a tevékenységünket. A címert két fonat díszíti. Az egyik oldalról egy tölgyág, ami a heraldika szerint az erő és a bölcsesség szimbóluma. A másik oldalon pedig egy babérág látható, amely a dicsőség és a küzdelem jelképe. Alatta Kovács Vilmos Verecke című verséből látható egy idézet: Ez hát a hon. A zászló még négy szimbólumot tartalmaz. Az egykori Magyar Királyságnak 64 vármegyéje volt. Ebből a mai értelemben vett Kárpátalja területén lévő négy legnagyobb – Ung, Bereg, Ugocsa és Máramaros – megye címerét helyeztük el a zászlón. A peremén pedig az úgynevezett farkasfogakat láthatjuk. Ezek – ahogy körbefutják a zászlót – a küzdelmen és a megmaradáson túl azt is jelképezik, ahogy a Kárpátok körülöleli a Kárpát-medencét.

A fehér alapszín pedig a tisztaságot jelenti, vagyis azt, hogy nem akarunk semmilyen szélsőséges ideológia irányába elmozdulni.

Mi a természet iránti szeretetre, a múlt megbecsülésére törekszünk. Ha pedig megfordítjuk a zászlót, akkor a közösségünk által megszavazott idézetet olvashatjuk, amely a kárpátaljai hazajárók jelmondatává is vált. Samók Attila tagtársunk ajánlotta a figyelmünkbe Wass Albert szavait: Ha két lábam térdig kopik:/de feljutok a csúcsokig!/ S utolsó jussomat, a Szót,/ ezt a szent, tépett lobogót/ kitűzöm fent az ormokon/ s a csillagoknak meglobogtatom!

A szépen faragott zászlórúd Tóth Gyula tagtársunk munkája. Rajta a következő díszítések találhatók:

legalul a víz, mint a megújulás jelképe, aztán a székelykereszt, amely a közösség erejét szimbolizálja, e fölött a hármashalom, a magyar címerünkből, erre került rá a kettős kereszt, legfelül pedig a turul kapott helyet.

A következő cél az Avas-hegység

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagjai 2021. április 18-án a legendás Pintye betyár, a „kárpátaljai Robin Hood” nyomába erednek.

Ezt a túraútvonalat pár éve jelölték ki, igen szép tölgyes-bükkösben vezet. Az egésznapos túra Velétéről indul, majd átkelve az Avas-hegységen Sósfalura érkezünk. A falu határában, a bükkös erdő szélén szépen kialakított pihenőhelyen szalonnát sütünk. A táj szépségét és a hangulatot a Batár-patak csobogása fokozza. A részletekért keresse fel a karpataljaihazajaro.com weboldalt, ahol minden szükséges információt megtalál.

Forrás:
KISZó/Fotó: Varju Zoltán

Post Author: KISZó