A szelektív hulladékgyűjtés első lépései a Tiszaháton

A Tisza partján lévő szemétnél már csak az szomorúbb, hogy erősen működik az illegális fakivágás is…

Még 2019 nyarán számoltunk be arról, hogy hetek óta önerőből kénytelenek megszabadulni a háztartási hulladéktól a Nagyszőlősi járás települései. Ki elégeti, ki gyűjti, mások településük határában szórják szét a szemetet. Az egyre terebélyesedő illegális lerakók már-már ökológiai katasztrófával fenyegetnek.

Simon Rita (Tiszapéterfalva)

Az AVE vállalat részéről a probléma megoldására a mai napig nem került sor, viszont a környéken találtak egy alternatívát.

– Most, hogy a közigazgatási reform értelmében megszűnt a Nagyszőlősi járás, arra várunk, hogy valamelyik beregszászi járási cég átvegye a szemétszállítást a mi környékünkön is – jegyzi meg Bakacs Viktor, a Tiszapéterfalvai kistérség alpolgármestere. – Addig is, amíg ez nem történik meg, élünk egy másik alternatívával. Bohdan Szolomka magánvállalkozóval egyeztünk meg abban, hogy elhordja a szelektíven gyűjtött hulladékot a környékről. Ő hozta létre a Nagyszőlős szemét nélkül (VBSZ) céget. A közösségi oldalon van egy csoportjuk is, ahol tájékoztatnak arról, mikor és hogyan gyűjtik a szemetet. Tavaly ősszel fordult meg először a Tiszaháton, de akkor még nem sokan rakták ki a feleslegessé vált tárgyakat. Felvettem vele a kapcsolatot, megbeszéltem a községek elöljáróival, hogy hívják fel erre a lehetőségre a lakosság figyelmét.

Februártól jól működik a dolog. Az emberek bekapcsolódtak, majdnem mindentől meg tudnak szabadulni, csak a pelenka okoz gondot.

– Nincs állandó menetrend, amikor jár a kukásautó?

– A magánvállalkozó egyedül dönti el, mikor és hová megy, ezért állandóan figyelni kell a kiírást, amit mi is meg szoktunk osztani a kistérség oldalán. A lakosoknak gyakran elmondjuk, hogy nem mi parancsolunk a vállalkozónak, szerződésünk sincs, amivel regulázhatnánk. Viszont így is örülünk, hogy legalább van, aki megszabadít a lomtól, ingyen. Az embereknek még meg kell szokni, hogy szelektálják a szemetet, és ne felejtsék el kirakni a ház elé aznap, amikor jár a kocsi.

Zsákokba kell szortírozni az üveget, műanyagot, a papírt és a fémet. A lényeg, hogy ne égessék el, mert az káros a környezetre, továbbá a szemét-, illetve aljnövényzetégetés is büntetendő!

Akár 6-12 ezer hrivnya pénzbírsággal is büntethetik azokat, akiket avarégetésen kapnak. A szomszédok is szokták egymást jelentgetni, mert nem kapnak levegőt a füsttől.

– Ingyen viszik a szemetet, de akinek sok van belőle, még pénzt is kaphat.

– A vállalkozó újrahasznosítja a hulladékot. Sőt, ha valakinek valamelyik anyagból sok van felhalmozva, akkor még egy bizonyos összeg ellenében fel is vásárolja azt. Például 2 hrivnyát fizetnek minden kilogramm újságpapírért vagy kartonpapírért. A műanyag fóliákat, illetve flakonokat 3 hr/kg-ért veszik át, a tejtermékek műanyagcsomagolásáért nem fizetnek. A fémdobozok kilogrammja után 10 hr-t adnak. Jobb lenne, ha ezeket leadnák, nem pedig a Tiszába kerülnének…

A Tisza partján lévő szemétnél már csak az szomorúbb, hogy erősen működik az illegális fakivágás is…

Kiemelt kép: Bakacs Viktor felvétele

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó