Az adatváltozásról kötelező értesíteni a nyugdíjhivatalt

A megyei Nyugdíjalap jelenti.

A kötelező nyugdíjbiztosításról szóló törvény 16. cikkelye 3. pontja 2. része értelmében valamennyi nyilvántartásban szereplő nyugdíjas köteles értesíteni az illetékes szerinti illetékes nyugdíjhivatalt arról, ha lakhelyet vált, külföldre költözik, iratokat cserél.

– Ezen adatok rendkívül fontosak a nyugdíjfolyósító számára, tájékoztatta lapunkat Halina Maszljakevics, a megyei Nyugdíjalap helyettes vezetője. – Az adatmódosításra az illetménye folyósítása és amiatt van szükség, hogy az adott személyt szükség esetén ki értesíteni tudják például azon lehetőségekről, melyek révén emelni lehet járandóságát.

Mondok egy példát: ha valaki 2003-ban állami alkalmazottként vonult nyugdíjba, 2021. március 1-től érdemesebb áttérnie az öregségi nyugdíjra, úgy magasabb lesz az illetménye.

Ha azonban személyi adataiban nem szerepel sem mobil, sem vezetékes telefonszám, az értesítést visszairányítja a posta, mivel a megadott lakcímen nem található a címzett, ezáltal az illetőt anyagi veszteség éri.

A szakember ezért arra szólítja az érintetteket, változások esetén idejében tájékoztassák a hivatalt. Ide tartozik például a személyi igazolvány, a lakhely, a munkahely cseréje, a vállalkozói engedély kiváltása vagy leadása.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó