Bajnok a Dinamo, bajban a Minaj

Csak fellángolásnak bizonyult a Minaji FC bravúros győzelme az európai kupaindulásért küzdő Deszna Csernyihiv ellen. Mikola Cimbal együttese az azt követő két bajnokiját elveszítette, ami után egyre kilátástalanabbnak tűnik a Premier Ligás tagság megőrzése. Még úgy is, hogy jövőre ismét 16 csapatos lehet az ukrán élvonal. A Dinamo Kijev mindeközben letaszította trónjáról az elmúlt évek egyeduralkodóját, a Sahtar Donecket, amelyik akár a BL-indulás jogát is elbukhatja.

A Deszna elleni bravúros hazai siker után létfontosságú lett volna a minajiak számára, hogy megnyerjék még az első fordulóból elmaradt FK Lviv elleni bajnokijukat. Ehhez képest még a minimális célkitűzés, a pontszerzés sem jött össze. Mayembe öngóljával a lembergi kiscsapat győzött. A fő kiesőjelöltek, azaz az Ingulec, a Ruh és az FK Lviv ellen lejátszott hat bajnokin a megszerezhető 18-ból mindössze két pontot gyűjtött a csapat. Amennyiben nem sikerül bennmaradni, teljesen nyilvánvaló, hogy a kiesési rangadókon való gyatra szereplésen megy el a szezon. És a klubon az sem segít, hogy ősztől ismét 16 csapatosra bővül az élvonal mezőnye, a másodosztályból három együttes jut fel, a Premier Ligából pedig az utolsó helyezett esik ki.

A sereghajtó pozícióját a 23. forduló után a kárpátaljai kirakatcsapat foglalja el, miután a Dnyipro vendégeként is fájóan sima vereséget szenvedett. A 3–0-ás végeredmény már a szünetig kialakult, miután Artem Dovbik, a kárpátaljai kötődésű Szerhij Buleca és Mario Cizsé is betalált Popovics kapujába. Mikola Cimbal gárdája legfeljebb abban bízhat, hogy a tavasszal még nyeretlen Olimpik Doneck a minajiaknál is rosszabbul fog szerepelni a hátralévő három fordulóban. Milevszkijékra most vasárnap az ezüstérmet megcélzó Zorja Luhanszk elleni idegenbeli fellépés vár, ahol nem sok babérra számíthatnak, utána következik a Sahtar Doneck elleni ungvári fellépés, ahol szintén bombameglepetés lenne a pontszerzés, a zárófordulóban pedig jön a Vorszkla Poltava.

Három körrel a vége előtt biztossá vált a Dinamo Kijev bajnoki címe. Mircea Lucescu alakulata 2016 után tudott ismét az ukrán foci trónjára felülni, úgy, hogy egykori csapatát taszította le onnan. A bajnokavatón 5–0-ra kiütötték az Ingulecet, mindeközben a Sahtar Olekszandrijában vereséget szenvedett, s már csak 4 pontra van tőle a Zorja, amely egy meccsel kevesebbet játszott, azaz Sztepanenkóék ha így folytatják, először nem indulhatnának még csak a Bajnokok Ligája-kvalifikációjában sem.

Az ukrán élvonal 23. játéknapján: Mariupol–Ruh 0–3, Kolosz–Vorszkla 3–0, Dnyipro–Minaji FC 3–0, FK Lviv–Deszna 1–0, Zorja–Olimpik 2–1, Dinamo–Ingulec 5–0, Olekszandrija–Sahtar 2–0.

Az állás: Dinamo 58 pont, 2. Sahtar 45, 3. Zorja 41, 4. Kolosz 37, 5. Vorszkla 37, 6. Deszna 36, 7. Olekszandrija 29, 8. Dnyipro 29, 9. FK Lviv 24, 10. Mariupol 22, 11. Ruh 20, 12. Ingulec 20, 13. Olimpik 18, 14. Minaji FC 18.

Forrás:
KISZó/DGY
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó