A törvényhozás megengedné a rendőrségnek a sokkoló használatát

Az Ukrán Legfelső Tanács áttekintette azt a törvénytervezetet amely megengedné az elektromos sokkoló használatát a rendőrség munkatársainak. Minden rendőr, amely elsajátítaná az eszköz használatát, saját magán is ki kell próbálja – írja az ua.news.

Erről Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes számolt be a sajtónak.

A vonatkozó törvényjavaslat megengedi a sokkoló fegyverek használatát azokkal a bűnözőkkel szemben, akik agresszív fizikai vagy fegyveres ellenállást tanúsítanak, esetleg menekülni próbálnak a rendőrség elől.

Ebben az esetben az egyenruhások az életüket és egészségüket közvetlenül veszélyeztető személlyel szemben fegyver helyett elektromos sokkolót is használhatnak.

“A sokkolókat több mint 100 civilizált országban használják, köztük az Egyesült Államokban és Európában. Számomra, valamint egy több ezer járőrrendőrből álló csapat számára nem egyértelmű az a hatalmas ellenállás, amelyet egyes emberek vagy akár egész frakciók fejtenek ki most  – mondta az Ukrán Belügyminisztérium helyettes vezetője. – Minden rendőrt, aki kiképzést kap az eszköz legális és helyes használatára felkérnek, hogy maga is próbálja ki az áramütést, hogy személyes tapasztalatból tudja, milyen az.”- magyarázta a miniszterhelyettes.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó