Nem volt hiábavaló az erőltetett menet

A Minaji FC a múlt héten pótolta a Dinamo Kijev elleni, a nyitókörből elmaradt bajnokiját, majd bravúros döntetlent ért el a tavalyi bronzérmes, az Európa Liga rájátszásában érdekelt Zorja Luhanszk vendégeként. Az Ungvári FC végre megszerezte első pontját az első liga mezőnyében, perceken múlott a győzelme. A harmadosztályban újonc Munkácsi FC elszenvedte első vereségét a szezonban.

Kemény héten van túl a Minaji FC csapata. Vaszil Kobin legénysége négy napon belül megmérkőzött a bajnok Dinamo Kijevvel, utána pedig a fővárosból Zaporizzsjába vezetett az útja, ahol a remek erőkből álló Zorja ellen volt jelenése a Premier Liga negyedik fordulójában. Kobin mester alaposan rotált mindkét meccsen, amire szükség is volt, hiszen szerda-szombat ritmusban léptek pályára, amihez nincsenek szokva játékosai. A címvédő és alanyi jogon BL-főtáblás Dinamo ellen a Kucser – Knis, Honcsar (Horin), Vekljak, Szinyohub, Bagayoko – Hahljov (Petruszenko), Kulijev, Bajdal (Ahmedzade) – Kobak (Bilonog) – Szeleznyov (Visnyevszkij) felállásban küzdöttek meg az Ung-vidékiek. A szervezett és fegyelmezett futballt bemutató vendégek jó benyomást keltettek még úgy is, hogy a szünetre 2–0-ás hazai vezetéssel vonultak a csapatok. A 19. percben az egykoron a Groznij-féle Hoverlában pallérozódó Vitalij Bujalszkij egyéni villanásával szerzett vezetést a Dinamo, majd közvetlenül a szünet előtt a klub új igazolása, a venezuelai válogatott támadó, Eric Ramirez talált be.

A második félidőben sem roppant össze Kobin gárdája, sőt, egy kis szerencsével a szépítés is összejöhetett volna, igaz, a fővárosiak éppen annyit adtak ki magukból, amennyi a biztos győzelemhez kellett. Maradt a 2–0-ás eredmény, ami után a minajiak vezetőedzője is elégedetten értékelt, kiemelve tanítványai lelkesedését, szemmel látható akarását. Tegyük hozzá, a tavalyi szezonban a kárpátaljai együttes 4–0-ra és 3–0-ra kapott ki a nagynevű Dinamótól, ráadásul a mostanival ellentétben, semmi köze nem volt a meccshez.

A dicséretes küzdőszellem a következő mérkőzésen már eredménnyel is párosult. A Zorja elleni, szintén idegenbeli fellépésre a vezetőedző nyolc helyen változtatott a kezdőcsapat összeállításán: Kucser – Horin, Lihovigyko, Honcsar, Szinyohub (Bagayoko), Kovalenko (Kulijev) – Matics, Petruszenko, Meszhi (Hahljov) – Ahmedzade (Szeleznyov) – Bilonog. Az egyénileg lényegesen jobb játékerőt képviselő Zorja ellen csapatként remekül funkcionált a Minaj, a három belső védős rendszerrel nem igazán tudott mit kezdeni Viktor Szkripnik legénysége. Az 53. percben pedig egy szöglet után a vezetést is megszerezte a Minaj, Oleg Horin fejelt a kapuba: 0–1. A 65. percben Allahyar hozta saját magát lövőhelyzetbe és egyenlített: 1–1. A hátralévő időben hiába rohamoztak a hazaiak, nem találták a fogást a jól védekező vendégeken, a szórványos ellentámadások még veszélyt is hordoztak magukban. Maradt a bravúr kategóriába sorolható 1–1, az egyetlen szépséghiba, hogy a meccs legvégén a bíró elküldte a kispadról a mieink vezetőedzőjét, aki így csak a lelátóról nézheti klubja következő bajnokiját a Veresz Rivne ellen, amire augusztus 21-én, szombaton kerül sor Luckban. A Zorjának viszont sürgős formajavulásra lesz szüksége az osztrák Rapid Wien elleni EL-rájátszásig, mert a hazai pontvadászatban négy meccsen csupán négy pontot szereztek, három hazai fellépésükön egyetlen pont a mérlegük.

A Deszna Csernyihiv négy forduló után is százszázalékos az ukrán Premier Ligában, ugyanez elmondható a címvédő Dinamo Kijevről is, de Szidorcsukék a hétvégén halasztottak, mert a milánói Inter ellen hangolódtak a közelgő BL-küzdelemre, de sok örömük nem volt benne, 3–0-ra kikaptak. Kiköszörülte az előző fordulóban elszenvedett csorbát a Sahtar Doneck is, amely már kedd este Monacóban játszik a Bajnokok Ligája főtáblájáért.

Az ukrán élvonal 4. játéknapján: Sahtar–Metaliszt-1925 Harkiv 2–0, Zorja Luhanszk–Minaji FC 1–1, Deszna–Dnyipro 2–1, Veresz–Vorszkla 1–1, Kolosz–Ruh 1–1, FK Lviv–Olekszandrija 1–1, Mariupol–Csornomorec 2–3.

Térjünk át az országos másodosztályú labdarúgó-bajnokságban újonc Ungvári FC teljesítményére. Mihajlo Ivanicja csapata nagyon rosszul kezdett, zsinórban három vereség, 1–11-es gólaránnyal. A 4. fordulóban a Voliny Luck ellen végre már szebbik arcát mutatta a megyeszékhely csapata. Úgy is, hogy a múlt héten a klub közös megegyezéssel szerződést bontott Jurij Csonkával. A 30 éves támadó másfél évet töltött Ungváron, tavaly a második ligában 22 bajnokin kapott lehetőséget még Volodimir Vaszjutiktól, s 5 góllal, valamint 6 gólpasszal segítette a feljutásban csapatát. Ivanicja továbbra sem számíthat a sérült Hotrára, Becára, Dopilkára és Mastalirra. Beszűkült lehetőségeiből kiindulva a Juscsisin – Szavosko, Skinder, Szartina (Kobeljas), Csusenko – Pinyasko, Pukánics, Rjasko, Merdejev (Fedak) – Tiscsuk (Ferencik) – Homcsenko (Viszkrebencev) gárdával vette fel a küzdelmet a Luck otthonában. Már az első félidőben is az ungváriak alakították ki a veszélyesebb helyzeteket, de a megérdemelt vezetést csak a második félidő elején sikerült megszerezni a meccs legjobbjának is megválasztott Pukánics Adrián mesteri szabadrúgásgóljával. A 91. percben aztán éppen az ő eladott labdájából indult az a hazai támadás, aminek a végén mázlis körülmények között a Voliny otthon tudta tartani az egyik pontot: 1–1.

A szerencsétlen pontvesztés ellenére ezúttal már nem érheti sok kritika az Ivanicja-csapatot. A szakvezető múltkori értékelésével ellentétben, ezúttal dicsérte játékosai hozzáállását, elismerve, roppant fájdalmas az utolsó pillanatokban gólt kapni, amivel elúszott két pont. A táblázat legalján található Ungvári FC augusztus 22-én hazai környezetben fogadja a VPK-Agro együttesét, de hétközben kupameccs vár rá a Niva Ternopil ellen, szintén az ungvári Avangard-stadionban.

A harmadik vonalban érdekelt Munkácsi FC eközben elszenvedte első vereségét a bajnokságban. Vitalij Sumszkij együttese két győzelem és egy pontosztozkodás után Vinnicában kapott ki 3–1-arányban.

Forrás:
KISZó/Dunda György/Fotók:Facebook
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó