A Kreml szerint oroszellenes performansz volt a Krími Platform

Moszkva a Krími Platform elnevezéssel Kijevben megrendezett hétfői fórumot Oroszországgal szemben rendkívül barátságtalannak tartja – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

A rendezvény vezérmotívuma a Krím orosz elcsatolásának elutasítása volt.

“Ezt az eseményt rendkívül barátságtalannak tartjuk hazánkkal szemben. Kategorikusan elutasítjuk az ilyen (a félsziget annektálásának elismerését megtagadó) kijelentéseket egy orosz régió, a Krím ügyében. Ebben a tekintetben a mi hozzáállásunk teljesen egyértelmű – oroszellenes eseményként viszonyulunk hozzá” – mondta a Kreml szóvivője.

Szergej Lavrov egy, a krími Szudakban augusztus 12-én megtartott ifjúsági tanácskozáson az Ukrajna által kezdeményezett találkozót olyan gyülekezetnek nevezte, amelyen a Nyugat továbbra is a mai ukrán hatóságok “neonáci és rasszista érzelmeit fogja dajkálni”. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szombaton közölte, hogy Oroszország “rögzíteni fogja a fórumon részt vevő országok álláspontját”, és levonja majd a megfelelő következtetéseket.

Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes vasárnap a Kommerszant című lapnak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió és az európai országok képviselőinek részvétele a kijevi rendezvényen negatív hatást gyakorolhat az orosz-uniós párbeszédre, aminek a résztvevők a tudatában vannak. A diplomata szerint Moszkva a fórumot olyan “politikai performansznak” tekinti, amely semmilyen módon nem befolyásolja a krími nép szabad akaratnyilvánítása által kialakított nemzetközi jogi realitást.

Nyikolaj Akszjonov, a Krím vezetője a Rosszija 24 televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a kijevi tanácskozás híján van a józan észnek és a logikának. Megítélése szerint Ukrajnának sem esélye, sem módja nincs a félsziget feletti ellenőrzés visszaszerzésére.

A Krímet a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva 2014-ben csatolta el Oroszország Ukrajnától, amit a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismert el.

A Krími Platformon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, önerőből országa képtelen az elvett területek visszafoglalására:

Zelenszkij: Ukrajna egymaga nem tudja visszaszerezni a Krímet

Az eseményen ott volt Áder János magyar köztársasági elnök is, aki beszédében nem mulasztotta el az alkalmat emlékeztetni a kárpátaljai magyarságot hátrányosan érintő ukrajnai jogszabályi változásokra:

Áder: a magyarok pontosan tudják, miért érzékeny seb a Krím bekebelezése

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó