Nagyszabású katonai felvonulással ünnepeltek Kijevben

katonai parádé felvonulás kijev

Nagyszabású, látványos katonai díszszemlével ünnepelték meg kedden Kijevben Ukrajna függetlenné válásának harmincadik évfordulóját.

A védelmi minisztérium és a belügyi tárca közlése szerint a díszszemlén a fegyveres erők és a védelmi szektor mintegy ötezer tagja vonult fel, köztük a Donec-medencei konfliktus övezetében szolgálatot teljesítők is, továbbá száz katonai repülőgép és négyszáz más haditechnikai eszköz.

A kijevi készületekről a KISZó Online saját videós anyagot is készített:

A légi bemutató végén átrepült Kijev főutcája, a Hrescsatik fölött a világ legnagyobb teherszállító repülőgépe, az ukrán gyártású, An-225 Mrija is. A parádén több külföldi állam fegyveres alakulatai is felvonultak, köztük az Egyesült Államoké, Lengyelországé, Romániáé, Svédországé és a balti államoké, továbbá lengyel és brit vadászgépek is részt vettek.

A díszszemlét számos külföldi vezető tekintette meg a helyszínen, ott volt Lengyelország, a három balti állam, valamint Észak-Macedónia államfője, Csehország és Svájc parlamenti elnöke.

Most első alkalommal tartottak haditengerészeti bemutatót is, mégpedig két helyszínen: Kijevben a Dnyipro folyón és Odesszában a Fekete-tengeren. Utóbbin NATO-tagállamok is képviseltették magukat hadihajókkal.

Mint azt korábbi hírünkben már megírtuk, Volodimir Zelenszkij elnök ünnepi beszédében bejelentette, hogy új ünnepnapot hoznak létre: az ukrán államiságét, amelyet ezentúl július 28-án, a kereszténység Kijevi Rusz általi felvételének (i. sz. 988) napján fognak megtartani. Az erről szóló rendeletet a katonai parádé kezdete előtt, a díszszemle emelvényén írta alá.

Ezeréves államiságról beszélt Zelenszkij Ukrajna 30-ik évfordulóján

A nap folyamán Kijevben szabadtéri koncertet ad Andrea Bocelli olasz operaénekes, majd este a kijevi Olimpia Stadionban gálakoncertre kerül sor, amelyen könnyűzenei és operaénekesek, balett-táncosok, valamint szimfonikus zenekar fog fellépni.

Ukrajna a Szovjetunió felbomlásával vált önálló állammá, 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét, amelyet egy december 1-jén megtartott népszavazáson az ukránok többsége támogatott. A kárpátaljaiak ekkor a megye autonómiájáról is döntöttek, de véleményüket lesöpörték az asztalról.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó