Gond van az oligarcha-ellenes törvénnyel, újratárgyalhatják

oligarcha ukraine

Jogi ellentmondások miatt újra napirendre tűzheti az ukrán parlament a csütörtökön elfogadott oligarcha-ellenes törvényt, közölte az Unian hírportál.

Idézték Jaroszlav Zseleznyakot, a Holosz ellenzéki párt képviselőjét, aki a Telegram csatornáján közölte, hogy a parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága úgy döntött, a parlamentnek újra kell szavaznia a törvény egyik cikkéről.

Zseleznyak szerint a törvény ötödik cikkének vizsgálatakor durva hibákat találtak, három olyan módosítás került bele, amely ellentmond egymásnak, amire a Holosz számtalanszor figyelmeztetett. A törvény szóban forgó része taglalja azt, hogyan határozzák meg, hogy ki minősül oligarchának.

Amint azt a KISZó Online is közölte, az ukrán parlament csütörtökön szavazta meg nagy többséggel az oligarchaellenes törvényt. A Volodimir Zelenszkij előterjesztette javaslat csökkenteni hivatott azokat a nemzetbiztonsági kockázatokat, amelyek a jelentős gazdasági és politikai súllyal bíró személyek túlzott befolyása miatt alakulnak ki. A jogszabály értelmében az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) dönti el, hogy ki minősül oligarchának, és nyilvántartásba veszi őket. Az oligarchákká nyilvánítottak nem finanszírozhatnak politikai pártokat, nem vehetnek részt privatizációs eljárásokban. Az oligarchák nyilvántartásba vételekor azt veszik figyelembe, hogy az illető részt vesz-e a politikai életben, befolyással bír-e a médiára, és tulajdonosa-e monopolhelyzetben lévő vállalatnak, a vagyona meghaladja-e a 85 millió dollárt. A jogszabály ezenkívül kötelezi az állami tisztségviselőket arra, hogy vallják be oligarchákkal lebonyolított ügyleteiket.

A mostani vita tárgyát az képezi, hogy az RNBO helyett az állami korrupció-ellenes ügynökség lenne a jogosult az oligarchák beazonosítására.

Zelenszkij májusban arról számolt be, hogy az RNBO tizenhárom olyan személyt azonosított, akiket valószínűleg oligarcháknak minősítenek. Az elnök nem nevezte meg őket, de a kijevi sajtó szerint az oligarchák listáján szerepelhet a 2019-es elnökválasztáson Zelenszkijt támogató Igor Kolomojszkij is, aki Ukrajna egyik leggazdagabb üzletembere, az 1+1 nevű, népszerű ukrán televíziós csatorna tulajdonosa, illetve az ukrán hatóságok által hazaárulással vádolt és oroszbarátnak mondott Viktor Medvedcsuk.

Mi lesz az oligarcha-ellenes törvény sorsa? │ KISZó-elemzés

A tervezetet alig egy nappal azután fogadták el, hogy ismeretlenek szerdán rálőttek Szerhij Sefir elnöki főtanácsadó autójára Kijev közeliében. Sefir sértetlenül úszta meg a támadást, de a sofőrje súlyosan megsebesült. Zelenszkij nem zárta ki, hogy a támadást az ő törvényjavaslata váltotta ki.

Magyarországot is belekeverik az ukrán elnök főtanácsadója elleni merényletbe

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó