A magyar–orosz gázszerződés új feszültséget okozott Kijev és Budapest között

Az ukrán külügyminisztérium a magyar–orosz gázszerződés miatt kezdeményezte az ukrán–magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottság ötödik, a hét második felére tervezett ülésének elhalasztását.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ukrán külügyminisztérium hétfőn kiadott nyilatkozatában nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy szeptember 27-én újabb hosszú távú szerződést kötött a magyar kormány az orosz Gazprommal földgáz szállítására.

Gázos ügy: nem tetszik Ukrajnának a magyar lépés

A közleményben megjegyezték, hogy ez a döntés káros a kétoldalú ukrán–magyar kapcsolatok pozitív eredményeire és tendenciáira, amelyek érdekében Dmitro Kuleba ukrán, valamint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter már sok erőfeszítést tett. Ezért ma az ukrán külügyminisztérium kezdeményezte az ukrán–magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottsági ötödik, szeptember 29–30-ra tervezett ülésének elhalasztását. A bizottság két társelnöke a két érintett külügyminiszter. A közlemény kiemeli, hogy az ülésre az ukrán fél gondosan felkészült, és remélte, hogy ez az esemény újabb pozitív lépés lesz a kétoldalú kapcsolatokban.

Az ukrán külügyminisztérium azt írja, hogy a magyar–orosz gázmegállapodás jelentős hatással lesz Ukrajna és Európa energiabiztonságára. Leszögezték, hogy az Ukrajnán keresztüli tranzit rövidebb, megbízható és gazdaságosabb.

Forrás:
KISZó/Fotó:Szijjártó Péter Facebook-oldala

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó