Ukrajnában is legalizálják a bitcoint

bitcoin ukrajna

A legnagyobb kriptodeviza eddig Ukrajnában „szürke” eszköz volt, de most jelentős lépést tettek a fehéredés felé, számolt be róla a Kyiv Post alapján a VG hírportál.

Augusztusban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) blokkolta a Kijevben működő, titkos kriptovalutatőzsde-hálózatot, mondván, azok megkönnyítik a pénzmosást, és azt is kifogásolták, hogy ezek a platformok anonimitást biztosítanak a tranzakciókhoz.

Gyökeresen megváltozhat a helyzet, miután a kijevi Rada törvénytervezetet fogadott el a kérdés rendezése céljából. Az új jogszabály lehetőséget biztosít a kriptoeszközök tulajdonosainak arra, hogy védekezzenek a csalások ellen, és pontosítja azt, hogy miket tekintenek kriptoeszköznek.

Ha a tervezetet az ukrán elnök is aláírja, akkor olyan kifejezések is bekerülnek a nemzeti jogrendszerbe, mint a virtuális eszköz, digitális pénztárca vagy éppen a privát kulcs, amelyek nélkülözhetetlenek a kriptoeszközökkel való kereskedéshez.

Fontos látni azonban, hogy Ukrajna nem teszi törvényes fizetőeszközévé a bitcoint, ugyanis az ukrán jogrendszer változatlanul nem tesz egyenlőségjelet a legnagyobb kriptoeszköz és a hrivnya, a nemzeti valuta közé.

Ugyanakkor 2022-re azt tervezik, hogy a cégek és befektetők előtt megnyitják a kriptodevizák piacát.

Volodimir Zelenszkij amerikai látogatása során azt mondta, Ukrajna egy legális, innovatív, bimbózó piaca a virtuális eszközöknek. Ukrajna digitális átalakításért felelős minisztere pedig úgy fogalmazott, modernizálják a fizetési piacukat azért, hogy képesek legyenek digitális valutát kibocsátani.

Másként látják a helyzetet az ukrán kriptohívők. Jeremy Rubin, a Judica bitcoinkutatási és -fejlesztési labor vezérigazgatója szerint a bitcointörvény elfogadása kedvező jel, de még hosszú út áll az ukrán kormány előtt.

Itt a Gypsycoin – már a romáknak is van saját kriptovalutájuk

Forrás:
KISZó/Világgazdaság

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó