Oroszország teljesen kigolyózta Ukrajnát a gázszállításból

A Gazprom novemberre nem foglalt le az aukción Ukrajnán keresztül többletszállítási kapacitást, írja az UNIAN.

Az ukrán hírügynökség a GSA Platform nevű, gázszállítási kapacitásokat aukción értékesítő cégre hivatkozva azt közölte, hogy az orosz gázvállalat mindössze a betervezett gázszállítási kapacitás harmadát vásárolta ki. A Gazprom naponta mindössze 31,4 millió köbméter fog szállítani a Jamal-Európa gázvezetéken, amely Nyugat-Szibériából Fehéroroszországon és Lengyelországon át – vagyis Ukrajna megkerülésével – Németországig szállít földgázt.

Az aukción egyébként 89,1 millió köbméter napi tranzitkapacitást hirdettek meg. A beszámoló szerint hasonló eredménnyel zárult az előző, októberi aukció.

Az ukrán gázszállítási rendszer-üzemeltető (OGTSU) vállalat két útvonalon napi 15 millió köbméter gáz szállítását vállalta, azonban  a Gazprom nem tett erre ajánlatot. Ami azt jelenti, hogy a Gazprom novemberben sem újítja fel az Ukrajnán keresztül történő földgáz szállítását Magyarországra.

Elzárták a gázcsapot az oroszok, nem érkezik gáz Ukrajnán keresztül Magyarországra

A Gazprom a 2021-es évre 40 milliárd köbméter mennyiségű gázszállítási kapacitást kötött le az ukrán vezetékben, ami napi 109 millió köbmétert jelent. 2021 augusztusáig a Gazprom napi 15 millió köbméter tranzitkapacitást könyvelt el Ukrajnán keresztül, és nem kérvényezett egyszer sem többletszállítási kapacitást.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó