Elbúcsúzott a beregszászi főkonzul

Szilágyi Mátyás, a beregszászi konzulátus leköszönő főkonzulja csütörtökön a Helikon étterembe invitálta vendégeit főkonzulként eltöltött megbízatása lezárása alkalmából.

– Az Ukrajnában, Kárpátalján, Beregszászban eltöltött közel négy esztendő számomra egy szívemhez igen közeli, érdekes világ megismerését jelentette. Szerencsésnek tudom magam, hogy e szép, kulturális, történelmi és művészeti hagyományokban gazdag, nemzeti-etnikai és vallási szempontból sokszínű, toleráns régióban, a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbségi közösség hagyományos fővárosában, valamint az ahhoz tartozó konzuli kerületben képviselhettem Magyarország konzuli, kulturális, külgazdasági és nemzetpolitikai érdekeit – kezdte köszöntő beszédét Szilágyi Mátyás. – Négy év hosszú idő. Sok minden megvalósult ezalatt, iskolák, óvodák épültek, szépültek, egészségügyi központok, orvosi rendelők újultak meg, színházak, kultúrházak fejlesztésére került sor magyarországi segítséggel. Ugyanakkor sok még a tennivaló, sok a szinte teljesen kidolgozott, befejezésre váró kétoldalú projekt – tette hozzá.

A leköszönő diplomata kihangsúlyozta, bár most elhagyja, de nem felejti el Kárpátalját, az itt szerzett barátokat, s reméli, találkoznak még.

A rendezvényen három neves festőművész, Erfán Ferenc, Gogola Zoltán és Kopriva Attila közös kiállítására került sor. Kárpátalja gazdag kultúrájának színpompás lenyomatát lehetett felfedezni az említett művészek festményein is. A művészi alkotások élethűen visszatükrözik azt a sokszínű és soknemzetiségű megyét, ahol a magyar lakosság mellett más nemzetiségű emberek élnek együtt, egymás között békében. Szilágyi Mátyás vendégei a kötetlen beszélgetés mellett megtekinthették a festményeket is.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó