Szilágyi: fontos, hogy az oktatás a határokon kívül is kiemelt, nemzeti ügy legyen

Az oktatást nemzeti ügyként kell kezelni, ezért az elmúlt években a kormány azon dolgozott, hogy a magyar gyerekek számára a határokon túl is elérhetővé váljon az anyanyelvi oktatás – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa az Év tanára díjak átadásán Budapesten.

A politikus arról beszélt, hogy a pedagógusi pálya nemcsak a meglévő tudás átadásról szól, hanem értékteremtő, értékátadó munka is. Egy tanár nemcsak tanár, de adminisztráló hivatalnok, sok kis lelket ápoló lelkipásztor, szülő helyett szülő, pszichológus, sokszor utazásszervező – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez a hálás munka rengeteg áldozattal és gyakran a megbecsülés hiányával is jár.

A kormány éppen ezért fontosnak tartja, hogy az oktatás ne csak a határokon belül, de azon kívül is kiemelt, nemzeti ügy legyen – hangoztatta.

A miniszteri biztos ismertetése szerint a Szülőföldön magyarul program keretében évente 220-250 ezer külhoni magyar gyermek részesül oktatási-nevelési támogatásban. A 2016-ban indult Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretein belül pedig mára több mint 150 új óvoda és bölcsőde jött lére, és több mint kétszáz intézmény újult meg vagy kapott eszközöket.

Szilágyi Péter szerint kijelenthető, hogy minden külhoni magyar fiatal számára adott a lehetőség a magyar nyelvű oktatásra.

A kitüntetettekhez szólva a miniszteri biztos azt mondta, hatalmas felelősség nyugszik a vállukon, azonban személyük és tudásuk mély nyomott hagyott diákjaikban.

Az Év tanára díjat 2021-ben Titi Katalin Andrea, a budapesti Pitypang utcai Általános Iskola oktatója érdemelte ki. Az Év külhoni tanára díjat idén Fülöp József, a Gyulakutai Általános Iskola pedagógusa vehette át. Az Év óvodapedagógusa díjat Háger Erzsébet, a XXII. kerületi Bartók tagóvoda vezetője kapta.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Bethlen Gábor Alapkezelővel együttműködve hirdeti meg az Év tanára díjat, az elismerésre magyar és külhoni pedagógusokat jelölhetnek a különböző pedagógus- és diákszervezetek. Az aspiránsokat egyetemi oktatókból álló szakmai bizottság értékeli, de diákok is szavazhatnak rájuk.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó