Ítélet született a bevonulás elől Csehországba menekülő fiú ügyében

A bíróság három év börtönbüntetésre ítélte, majd feltételesen szabadlábra bocsátotta a rahói sorkötelest, aki a bevonulás helyett a csehországi pénzkeresést választotta.

Bujdosó Ivett

A Zaxid.net a Rahói Járási Bíróság döntésére hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a fiatalember tavaly ősszel, miután az orvosi vizsgálaton alkalmasnak nyilvánították a katonai szolgálatra, úgy döntött, külföldre menekül.

„A sorkötelest előzetesen értesítették a bevonulás időpontjáról és helyszínéről. A fiatalember megalapozott ok hiányában nem kapott halasztást vagy felmentést… 2020. november 23-án és azt követően sem érkezett meg a katonai parancsnokságra” – áll a bírósági határozatban.

A tárgyalás során a férfi beismerte bűnösségét, és kifejtette, hogy valóban átesett az orvosi vizsgálaton, majd szolgálatra kellett volna jelentkeznie, ám ehelyett pénzkeresés céljából Csehországba utazott. A hadköteles a bíróságon megbánta döntését, és enyhe büntetés kiszabását kérte. A bíróság enyhítő körülménynek minősítette az őszinte megbánást, a bűncselekmény helyrehozásában való tevékeny közreműködést.

Viktor Jemcsuk, a Rahói Járási Bíróság bírája bűnösnek találta Ruszlan D. sorkötelest, és három év börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet végrehajtását egy évre felfüggesztette. Az elítéltnek harminc napon belül joga van fellebbezni a döntés ellen.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó