Vakcináció vagy reanimáció? │KISZó-háttér

Védőoltás nélkül súlyos állapotba kerülhetnek a betegek.

Vannak dolgok, amelyekről nem szívesen beszélünk, sőt, tudni sem igazán akarunk róluk, mert azt gondoljuk, bennünket nem érint, soha nem lesz közünk hozzá. A tény azonban tény marad, tíz mesterséges lélegeztetőgépre kapcsolt beteg közül mindössze egy életét sikerül megmenteni. Az adatot a napokban közölte Anatolij Poloszkov, a megyei közigazgatás elnöke, aki ellátogatott a megyei tüdőgondozóba, hogy érdeklődjön az ott kezelt koronavírusos betegek állapota felől.

Magyar Tímea

Kárpátalján eddig 1713 életet követelt a veszélyes vírus. Azok közül, akik jelenleg a kárpátaljai kórházak intenzív osztályán fekszenek, egyik sem oltatta be magát. Pedig a koronavírus leküzdésének egyelőre egyetlen módja van, a védőoltás. Tegyük fel hát a kérdést magunknak, vakcinálunk vagy reanimálunk? Egyszerű a kérdés, de a válasz megmentheti az életünket, figyelmeztetnek a szakemberek.

Kárpátalja eddig a legalacsonyabb oltási mutatókat produkálta. Összesen 150 460 személy kapta meg valamelyik vakcina mindkét dózisát, tudtuk meg Viktorija Timcsiktől, a megye főepidemiológusától, aki sokadjára is arra szólítja a lakosságot, hogy minél hamarább immunizáltassa magát, a járvány ugyanis egyre nagyobb erővel támad. Megyénkben elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, bárki bárhol – családorvosnál, oltóponton – beadathatja a vakcinát.

Segítségképpen lássuk, melyek a legfontosabb, oltással kapcsolatos tudnivalók!

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség, a vakcinát 14, illetve 28 napos különbséggel szükséges beadni, de van már egydózisú oltóanyag is, a Janssen. Ha az első adag beadása óta több mint 21/28 nap telt el, a második oltást a lehető leghamarabb el kell végezni. Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül. Az oltóanyagokat nem lehet cserélgetni, az első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni.

Mint minden vakcinánál, a COVID-19 megbetegedés elleni vakcináció esetében is előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt.

Ellenjavallatok

• Akut lázas betegség
• A beadandó vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció
• Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl.penicillin) vagy
• védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció.

Várandósság

Várandósság alatt az oltás nem ajánlott.

Fontos, hogy a fogamzásképes nők a második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.

Szoptatás

Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e a humán anyatejbe.

Túlérzékenység és anafilaxia

Akiknek kórtörténetében bármely oltóanyaggal, gyógyszerrel azonnali anafilaxiás reakció szerepel, nem kaphatják meg a védőoltást.

Az oltás után 30 percig át az oltóponton kell maradni az esetleges súlyos, allergiás reakció azonnali észlelése érdekében.

COVID-19 betegség a kórtörténetben

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik kórtörténetében 3 hónapon túli igazolt COVID-19 fertőzés szerepel.

Krónikus, alapbetegséggel rendelkezők oltása

Az oltás krónikus betegséggel rendelkező olyan személyeknek adható, akiknél nem áll fenn az oltásra vonatkozó kontraindikáció. Sőt, az ő esetükben a legfontosabb a vírussal szembeni védettség kialakítása, hisz a tapasztalatok szerint ők jóval nehezebben vészelik át a betegséget.

Immunhiányos személyek oltása

A HIV-fertőzés vagy más okból immunhiányos állapotban lévő, vagy immunszupresszív kezelés alatt álló személyek fokozottan veszélyeztetettek lehetnek a súlyos COVID-19 megbetegedés kialakulásában. Jelenleg nem állnak rendelkezésre adatok a vakcinák biztonságosságának és hatékonyságának megállapításához ezekben a csoportokban. Ezek a betegek kaphatnak COVID-19 vakcinát, ha más ellenjavallat nincs, ugyanakkor fennáll a csökkent immunválasz lehetősége az oltás után.

Mellékhatások

A védőoltás beadása után oltási reakciók fordulhatnak elő. Ezek közül a leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, duzzanat az injekció beadási helyén. Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.

Orvosokat rúgtak ki hamis oltási igazolás kiállítása miatt

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó