Honismeret, hagyományőrzés, könyvtár ● Kárpáti Igaz Szó

Az olyan ember, aki könyvet olvas, soha sincs egyedül. (Carlo Goldoni)

Ősszel sokunkban fellobban a vágy, hogy elővegyünk egy izgalmas könyvet, főzzünk egy finom teát és leheveredjünk a kedvenc fotelünkbe, hogy elmerüljünk a fantáziavilágban. Azt mondják, az olvasás szeretetét gyermekkorban kell belénk ültetni. Varga Jolán szívügyének tekinti ezt. Ennek érdekében évek óta különböző programokkal népszerűsíti az olvasást, vagy megfogja az iskolások kis kezét és elkíséri őket a könyvtárba.

Simon Rita

Nem múlhat el ősz úgy, hogy ne lenne könyvtári hónap a Tiszapéterfalvai Kölcsey Ferenc Alap- és Középfokú Oktatási Intézményben. Varga Jolán 2003 óta vezette az iskolai könyvtárat, és bár már igazgatóhelyettesként tevékenykedik, még mindig részt vállal az efféle programok koordinálásában. Ukrajna-szerte minden év októberében tartják az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapját. Ilyenkor a tiszaháti iskolában is nagyobb hangsúlyt kapnak az olvasmányok.

Most a honismerettel kötötték egybe a programsorozatot.

A rendezvényeket az idén Jurkuc Zsuzsanna könyvtáros szervezi. A tanári kollektíva és az igazgatónő, Újfalusi Irénke pedig most is, mint mindig, támogatta és biztatta a programokon.

– Az idei év jelmondata a Honismeret az iskolai könyvtárban: új hagyományok és értékek – jegyzi meg Varga Jolán. – A hagyományőrzés fontos, mi sem szerettük volna megszakítani ezt a szép tradíciót, hogy évről évre megszervezzük a könyvtári hónapot. A gyerekek már várják és ilyenkor még azok is nagy örömmel lapozgatják a könyveket, akik máskor nem igazán szokták. A honismeret jegyében felkerestük a környék nevezetességeit, ellátogattunk a Tiszaháti Tájmúzeumba és a képtárba. A negyedikesekkel puzzle-t készítettünk, ki kellett rakniuk a községben található nevezetes helyeket. A másodikosokkal Kárpátalja térképét tanulmányoztuk, a kollégáimmal meséltünk nekik azokról az értékekről, amelyek a vidéken találhatók. A kicsiknek mindig izgalmas az ilyesmi. Az első alkalom, amikor bejönnek a könyvtárba, felejthetetlen. Úgy vélem, ha időben megszerettetjük velük a könyveket és az olvasást, akkor idővel vissza fognak térni és maguk fognak elmélyülni ebben a csodálatos, önfejlesztő világban.

Már rég terveztük, hogy elültetjük a könyvtár fáját.

Most vettem egy japán díszcseresznyefát, amit a gyerekekkel közösen ültettük el az iskola udvarán. Ezt szeretném emlékbe hagyni, mert nemsokára nyugdíjba vonulok.

Azért sikerül a rendezvényt évről évre kitűnően megszervezni, mert az iskola vezetősége is pozitívan áll a kezdeményezéshez. Az Együtt írótábor is általában erre az időszakra esik, ami színesíti a programot. Ez inkább az idősebbeket mozgatja meg. El is szavalták Dupka György egyik versét, ami hallatán a szerző meghatódott.

Az utóddal, Jurkuc Zsuzsával már három éve dolgoznak együtt, nagyon jól megértik egymást. Zsuzsa hasonló lelkesedéssel akarja vezetni a könyvtárat.

– A jó példa motivációt ad, és én Jolika nénitől mindig a pozitív mintát láttam. Igyekszem követni és helytállni – tette hozzá az új bibliotékás.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó