Jóváhagyták az első koronavírus elleni tablettát

Először Nagy-Britanniában kapott zöld utat az amerikai Merck és a Ridgeback Biotherapeutics által közösen kifejlesztett molnupiravir tabletta, ami mérföldkő lehet a járvány kezelésében, adta hírül a Forbes.

A gyógyszerek és más egészségügyi termékek forgalmazását szabályozó brit ügynökség, az MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) a molnupiravirt enyhe vagy közepesen súlyos covidfertőzésben szenvedők kezeléséhez javasolta, akik valamilyen krónikus betegségük miatt (például cukorbetegség, szívbetegség vagy elhízás) veszélyeztetettnek számítanak, írta a Reuters.

A gyógyszer adagolását a pozitív covidtesztet követően a lehető leghamarabb, a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül célszerű elkezdeni – közölte a szabályozó a klinikai adatokra hivatkozva.

Az Egyesült Államokban november 30-án dönthetnek a tabletta engedélyezéséről.

A Nagy-Britanniában Lagevrio névre keresztelt pirula hatásának lényege, hogy beavatkozik a koronavírus genetikai kódjába. Naponta kétszer, öt napon át kell bevenni.

A molnupiravirrel azonos osztályba tartozó gyógyszereket állatkísérletek során születési rendellenességekkel hozták összefüggésbe. A Merck szerint az állatkísérletek alapján a molnupiravir biztonságosnak bizonyult, de az adatokat még nem hozták nyilvánosságra.

A világszerte több mint 5,2 millió ember halálát okozó világjárvány leküzdésére szolgáló tudományos kutatások eddig főként vakcinákra összpontosítottak.

A Gilead-féle infúziós vírusellenes remdesivirt és a generikus szteroid dexametazont általában csak azt követően alkalmazzák, ha a súlyos beteg már kórházba került.

A Merck molnupiravirjáról az derült ki a vizsgálatok során, hogy a betegség korai szakaszában adagolva felére csökkentheti a halálozás vagy a kórházba kerülés esélyét azok esetében, akiknél a legnagyobb a kockázata a súlyos betegség kialakulásának.

A múlt hónapban az ország lekötött a Mercknél 480 ezer kezelésre elgendő molnupiravirt.

A Merck közleményben közölte, hogy az év végéig 10 millió adag molnupiravir legyártását tervezi, 2022-ben pedig ennek a dupláját.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó