Tizenöt tehetségpont – több mint kétezer diák ● Kárpáti Igaz Szó

Megkezdődtek a tehetséggondozó hétvégék.

A GENIUS Jótékonysági Alapítvány szervezésében került sor a 2021-2022-es tanévben megvalósuló tehetséggondozó hétvégék nyitó ünnepségére a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumában. Dr. Váradi Natália köszöntőjében kiemelte, az év elején a tudományos tanács úgy döntött, hogy a már meglévő nyolc tehetségpontot tizenötre növeli, hogy a diákok az esélyegyenlőség jegyében minél inkább el tudják sajátítani a tananyagot.

Hegedűs Csilla

– Továbbra is hisszük, hogy minden gyermek tehetségesnek születik, és az oktatási intézmények, szülők, tanárok feladata, hogy ezt a tehetséget megtalálja bennük, felkarolja és támogassa, lehetőségeket biztosítson számukra. Nagyon remélem, a fiatalok érzik, hogy programjainkkal méltányoljuk a tehetségüket, bízunk bennük, és számítunk rájuk – mondta az alapítvány igazgatója, majd hozzátette, a tizenöt tehetségpontban 2019 gyerek kezdi meg a foglalkozásokat.

A beregszászi konzulátus nevében Gyebnár István szólt a diákokhoz, tanárokhoz, a jelenlévőkhöz. A diplomata megjegyezte, Kárpátaljáról sok neves, tehetséges ember származik, már eddig is sokuknak lett ismert a neve szerte a világban.

Éppen ezért fontos, hogy e fiatalok is megkapják a lehetőséget a fejlődésre, amit a későbbiekben kamatoztathatnak.

– A magyar kormány támogatja mindazokat az erőfeszítéseket, amiket a kárpátaljai magyarság vezetői tesznek a diákok nevelése-oktatása, tehetséggondozása érdekében. Ide tartozik még a magyarságuk megőrzésének fontossága is, és persze az, hogy a ma még tanuló diákok felnőtt korukra sikeres emberekké váljanak – tette hozzá a konzul.

Dr. Csernicskó István Antoine de Saint-Exupéry írásából olvasott fel részletet:

„Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezdd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz, majd szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt”.

– Úgy vélem, a pedagógusok éppen ezt teszik: felkeltik a gyerekekben a vágyat a tudás végtelen tengere iránt. Ők pedig elindulnak ezen a végtelen tengeren. Mit is kívánhatnék számukra, mint jó hajózást, nagy felfedezéseket és szerencsés utat – intézte szavait a diákok felé a főiskola rektora.

Soós Katalin kifejtette, öröm számukra, hogy a nagyszerű programnak a szakgimnázium új épülete adhat otthont, hiszen a tehetséggondozásnál nincs nemesebb feladat egy pedagógus életében.

Itt pedig nagyon sok ilyen pedagógus tevékenykedik, akik szeretettel foglalkoznak a tanulókkal, akár még a szabadnapjukon is.

– De mindez megéri, hiszen egyre több tehetséges fiatalt ismerhetünk meg. Steven Gerrard szerint a tehetség isteni áldás, de hihetetlen akarat és alázat nélkül mit sem ér. Azt kívánom nektek, gyerekek, hogy legyen meg bennetek kellőképpen az alázat, és az akarat, hogy bármikor, bárhonnan fel tudjatok állni, és tovább tudjatok haladni – fejtette ki a szakgimnázium igazgatója.

Ezt követően Bacskó Erika, a tehetségpont koordinátora eligazítást tartott. Nem maradt más hátra, minthogy a sok tudásra vágyó fiatal megkezdje első foglalkozását a választott témakörben.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó