Semjén Zsolt: az önök kitartása példát ad magyarságból és emberségből ● Kárpáti Igaz Szó

Kettős ünnep a Rákóczi-főiskola életében.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola az intézmény fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget Beregszászban. A közelmúltban a főiskola infrastruktúrája egy újabb épülettel bővült, melynek átadására szintén ezen a napon került sor. A felújított épületben kapott helyet a főiskola szakgimnáziuma, valamint az Egán Ede Szakképzési Centrum Beregszászi Képzési Központja.

Hegedűs Csilla

A szakgimnázium az idei tanévet 345 diákkal, 50 tanárral, 36 kisegítő munkatárssal kezdte, az Egán Ede szakképzési centrum beregszászi központjában pedig 78 diákot 12 tanár oktat.

A vendégek köszöntése után ismertették az épület és a felújítás történetét, majd Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke leleplezték a támogatói táblát. Az átadást jelképező szalag átvágását követen Soós Katalin, a szakgimnázium igazgatója szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, nem is olyan rég még az elmúlást jelképezve egy romos épület állt itt. Most pedig immár egy megújult, élettel teli iskolát láthatunk.

– Ma hivatalosan is átadásra került ez az épület, amit belakunk, életet viszünk bele.

Tanáraink, diákjaink számára ez az intézmény a reményt, a jövőt, a jövőbe vetett hitet jelképezi, hiszen tíz év, és rengeteg erőfeszítés kellett ahhoz, hogy most, szakképzési intézményként, itt lehessünk.

A diákok azért vannak itt, hogy tanuljanak, fejlődjenek, hogy tovább vigyék a mi munkánkat. Mi, pedagógusok pedig azon leszünk, hogy szakmai tudásunkkal, lelkesedésünkkel mindent megtegyünk azért, hogy megvalósítsuk az álmaikat – hangsúlyozta az igazgató.

A főiskolán és a szakgimnáziumban ének-zene-néptánc foglalkozásokra is van lehetőség a Kokas Banda szakmai vezetésével. Az általuk bemutatott néptáncprodukció után a történelmi egyházak képviselői – Nílus görögkatolikus püspök, Molnár János római katolikus esperes, Héder János református lelkész – kérték Isten áldását az intézményre.

A vendégek belülről is megtekinthették a korszerű épületet, a kitűnően felszerelt tantermeket. Az ünnepség a konferenciateremben folytatódott, ahol elsőként Csernicskó István osztotta meg gondolatait.

– 25 éves a főiskola, s megünneplését a szakgimnázium épületében indítjuk. A mi olvasatunkban ugyanis a főiskola és a szakgimnázium nem más, mint befektetés. Invesztíció a fiatalokba, a közös jövőbe.

A 25 évvel ezelőtti befektetés ma már számszerűsíthetően is igazolható, megtérült – jegyezte meg a főiskola rektora, majd minden eddigi támogatónak köszönetet mondott.

Semjén Zsolt kiemelte, nem kegyet gyakorol a magyar kormány, amikor támogatja a kárpátaljai magyarságot, hanem teljesíti a kötelességét.

– Azért, hogy a magyar nemzet fennmaradjon, és a magyar emberek életminősége javuljon, a magyar államnak kötelessége a külhoni magyarság megfelelő támogatása – fogalmazott. Magyarország miniszterelnök-helyettese kitért a magyar–ukrán helyzetre. Felidézte, hogy Magyarország volt az első, amely elismerte a független Ukrajnát, s az is tény, hogy Orbán Viktor komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy elfogadják a vízummentességet az Európai Unióban. Ezért is sajnálatos, hogy rövid időn belül a vízummentesség elfogadása után Ukrajnában meghozták azt az oktatási törvényt, amely fenyegeti a magyar intézményeket.

– Mi nagy tisztelettel tekintünk a magyarországi ukránságra, annyi állampolgárságuk van, amennyit akarnak, és ez így természetes. A mi kisebbségi jogok melletti kiállásunk is természetes az Európai Unióban, és ha Ukrajna az EU felé akar közeledni, akkor ezeket a jogokat komolyan kell vennie, mert ezek a jogok megilletnek minket ugyanúgy, mint minden más népet, nemzetet, kisebbséget az Európai Unióban – hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette: „Egyetlen ukránnak sem lesz jobb, ha a magyaroknak rossz. Mi azt szeretnénk, hogy ukránoknak is, magyaroknak is jó legyen. És ezért, amikor mi támogatjuk a kárpátaljai magyarságot, akkor ezáltal a többségi nemzetet is támogatjuk.”

– A megoldás az lenne, ha a magyar nemzetiség Kárpátalján őshonos kisebbség lenne. Ugyan ki lenne itt őshonos, ha nem a magyar? A megoldás az oktatás és egyéb kérdésekre is az, ha a történelmi igazságot az ukrán állam elismeri – fejtette ki Semjén Zsolt, majd zárógondolatként kihangsúlyozta: „Ma a kárpátaljai magyarság a legsanyargatottabb kisebbség az egész Kárpát-medencében, de az önök nemzethűsége, kitartása, elkötelezettsége nekünk, magyarországi magyaroknak is példát ad magyarságból és emberségből”.

Anatolij Poloszkov, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási elnöke is méltatta a főiskola negyed évszázados fennállását. Oklevéllel köszönte meg az elért eredményeket Orosz Ildikónak, a főiskola elnökének és Csernicskó István rektornak.

– A mai nap a hálaadás napja. Bár rólunk szólt, sokan minket dicsértek, de a dicsőség az Úré, aki mindig küldött segítséget. Az Isten a jó ügyet nem hagyja el, és a 25 év alatt számos jóakarónk volt, akik vagy így, vagy úgy, de segítették a fejlődésünket, kitartottak mellettünk. Ezúton köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult a tevékenységünkhöz – mondta Orosz Ildikó.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó