18 pénzintézet automatikusan zárolja a hátralékosok bankszámláját

Ukrajnában állami vagy magánvégrehajtó kérésére 73 bank közül 18 automatikusan zárolja a hátralékot felhalmozó állampolgárok számláit.

A pénzintézetek listáját az Opendatabot portál tette közzé. A listán szerepel a PrivatBank, az Universal Bank, az Oxi Bank, a Taskombank, az Industrialbank, a Bank Vosztok, a ProCredit Bank, a Lviv, a Konkord, a Raiffeisen Bank Aval, a Kredobank, az OTP Bank, az Idea Bank, a Metabank, az Ukrajinszkij Kapital, az Agroprosperis Bank, az Ukrsibbank és a Radabank.

Az igazságügyi minisztérium március 23-án rendeletben engedélyezte az adósok számláinak végrehajtási eljárás keretében történő automatikus zárolását. Áprilisban megkezdődött az egységes adósnyilvántartásba került hátralékosok számláinak teljes vagy részleges blokkolása.

„A végrehajtónak joga van lefoglalni az adós vagyonát.

Amennyiben a végrehajtó feltüntette az összeget, a számlán pedig erre elegendő a fedezet, úgy csak a meghatározott összeg kerül levonásra.

Ha a fedezet nem elegendő, vagy a végrehajtó nem határozta meg a pontos összeget, az adós számláján lévő valamennyi pénzeszköz lefoglalható” – fejtette ki Olga Lobajcsuk, az Ukrán Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi osztályának vezetője.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó